Martelaarschap toen en nu tijdens Allerheiligen

20 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - 'Martelaarschap toen en nu' is het onderwerp van een lezing die op zaterdag 1 november - op Allerheiligen - in het Gorcums Museum wordt verzorgd door Rutger van Breemen. In zijn lezing vertelt de Gorcumse theoloog - tevens raadslid - op enthousiaste wijze over het martelaarschap door de eeuwen heen.

Daarvoor maakte hij een chronologische indeling die begint bij de apostolische tijd. Het jaar 392 markeert een belangrijke omslag omdat toen het katholieke geloof als officiële godsdienst werd ingevoerd. De middeleeuwen, van grofweg 500-1500 zijn heel interessant. En aansluitend natuurlijk de reformatie, met - als tragisch hoogtepunt - de moord in Den Briel op 19 geestelijken, die na hun heiligverklaring bekend werden als 'de martelaren van Gorcum'. De laatste periode in zijn lezing loopt van 1700 tot nu. Veel martelaren zijn beschermheiligen geworden; het is boeiend om Van Breemen over de achtergrond daarvan te horen vertellen. De lezing begint om 13.30 uur en deelname is gratis voor de museumbezoekers.

Tijdens de Culturele Route, op zondag 9 november, is gastconservator Roy Tepe weer present om uitleg te geven op de 'Martelarenzolder' van het museum. Hij voert zijn bezoekers mee naar verre oorden, zoals Italië ,Guatemala en Polen waar de Gorcumse Martelaren in verschillende kerken vereerd worden. Tepe is aanwezig tussen 15.00-17.00 uur; aanmelden is niet nodig en deelname gratis. Ook tijdens komende Culturele Routes zal Tepe acte de présence geven.

Foto: middendeel van Leonardus Vechel - drieluik door Anton Molkenboer, 1920 , St. Catharinakerk, Den Bosch

advertentie
advertentie