Het Mobile Media Lab waarin leerlingen van het OMNIA College les kregen
Het Mobile Media Lab waarin leerlingen van het OMNIA College les kregen Kevin de Bruin

Social media kent gevaren

2 november 2018 om 11:16 lokaal

Leerlingen krijgen voorlichting in mobiel media lab

GORINCHEM De leerlingen van het OMNIA College zijn druk met elkaar in discussie. Is het nu wel of niet strafbaar om naaktfoto's van jezelf met anderen te delen? De meeste leerlingen zijn er heilig van overtuigd dat het niet strafbaar is. ,,Je mag toch zelf bepalen of je zo een foto deelt", wordt er geroepen. Twee andere leerlingen denken er toch iets anders over. Ze hebben het juist, want het blijft kinderporno.

door Kevin de Bruin

De discussie vormt een onderdeel van een interactieve les over verantwoord gebruik van social media. Honderden leerlingen van het OMNIA College kregen de afgelopen week in een mobiel lab voorlichting over de gevaren, risico's en gevolgen rondom digitaal pesten, digitaal kinderlokken en het verspreiden of delen van seksueel getinte foto's of video's van zichzelf. Dit laatste wordt ook wel sexting genoemd. De lessen zijn speciaal samengesteld door agenten van politieteam Gorinchem en jongerenwerkers van The Mall. Nadat de gemeente Gorinchem een budget vrij heeft gegeven is dit project opgezet om meer bewustwording te creëren onder leerlingen van het OMNIA College, Merewade Pro en ook Praktijkschool de Noordhoek.

,,In deze situatie kun je goed met leerlingen in gesprek. Door het dialoog aan te gaan, hopen we dat jongeren straks online de juiste keuzes kunnen maken", vertelt Leenard Kanselaar, Jongerenwerker The Mall Gorinchem. Hij vindt de rijdende lesbus hard nodig. Volgens Kanselaar komt het regelmatig voor dat jongeren zich niet bewust zijn van de gevaren van social media. ,,Wat je op het internet zet, blijft daar voor altijd." Dit kan voor nare situaties zorgen. ,,Jongeren melden problemen niet altijd, maar toch merken we tijdens de gesprekken dat jongeren vaak mensen kennen die betrokken zijn geweest bij sexting of andere serieuze online problemen. Wanneer we samen bewust worden van de gevaren van social media, dan kunnen we ook samen met goede oplossingen komen."

Tijdens de les is te merken dat sommige leerlingen de lesstof al goed begrijpen. Anderen kennen de gevaren van social media minder goed. Via een quiz probeerde iedereen zoveel mogelijk punten te halen door vragen te beantwoorden zoals 'pesten doet meer pijn dan je arm breken.' Kanselaar wil de jongeren zo op een leuke manier laten nadenken. Leerlingen waren enthousiast, want de winnaar van de quiz mocht een lekkere chocoladereep uitzoeken. In één van de groepen bleef een jongen lang koploper. Toch blijkt dat twee meer weten dan één wanneer een duo laat zien het beste op de hoogte te zijn van de risico's gepaard gaan met het gebruik van social media-kanalen.

De lessen worden aan leerlingen gegeven, maar uiteindelijk hoopt Kanselaar dat de leerlingen dezelfde discussie ook thuis aan de keukentafel zullen voeren. ,,Ouders weten heel veel niet en dat geeft natuurlijk niet. Je moet daarentegen wel geïnteresseerd blijven in wat je kind nu eigenlijk allemaal online doet." Volgens hem is het daarom raadzaam om te vragen wat een kind op zijn telefoon doet. Op die manier kunnen ook ouders nog wat van hun kinderen leren.

advertentie
advertentie