Willy Stoel
Willy Stoel Rob Kreszner

Willy Stoel zit niet stil

29 mei 2018 om 19:02 lokaal

GORINCHEM In 2014 kon de lezer van deze rubriek al kennis maken met Willy Stoel. Zij exposeerde toen een lap met door haar geborduurde stoelen tijdens de expositie Van Stoelen Bezeten, een ludieke verwijzing naar haar achternaam. Nu, voor de expositie 'Voor de draad ermee!', spreken we Stoel weer.


Rubriek Gorcums Museum door Rob Kreszner

Haar passie voor borduren loopt als een rode draad door haar leven. Het begon al op de lagere school. Bij het vak nuttige handwerken ontwikkelde zij haar vaardigheden en kreeg de smaak te pakken. Voor Willy is borduren meer dan een leuke bezigheid met een mooi resultaat. Borduren geeft ook afleiding en rust. En met enige zelfspot: 'Val ik bij Gorinchem in de Merwede, dan kom ik er bij Nijmegen uit." Ofwel: qua karakter altijd een beetje tegen de stroom in.

Dat brengt haar - al pratende - op het Stroomhuis in Neerrijnen waar zij graag de lopende exposities bezoekt. Want dat is een van haar andere hobby's: op pad gaan om mooie en leuke dingen te ontdekken. Of het nu gaat om het auto-miniatuurmuseum in Asperen of het Ambachtshuis in Tiel. Niet ver van huis zijn de meest bijzondere dingen te bekijken en Willy - met haar aanstekelijk enthousiasme - maakt je nieuwsgierig om er een kijkje te gaan nemen.

BORDUURKUNST Maar nu weer even terug naar het borduren, want daar draait het allemaal om in de expositie 'Voor de draad ermee!', die inmiddels al ruim 3000 enthousiaste bezoekers trok. In 2008 raakte Willy betrokken bij een initiatief van de Stichting Arkelstad. Die organiseerde de Kunstmanifestatie Alblasserwaard, met ruimte voor diverse disciplines, waaronder de borduurkunst. Naar voorbeeld van een manifestatie in Zeeland, waar een paar honderd vrouwen borduurden aan een doek van 125 meter lang, probeerde Willy iets dergelijks van de grond te krijgen in onze regio. Het resultaat was iets minder groot dan in Zeeland, maar deed kwalitatief daar niet voor onder: zes grote geborduurde doeken. En een van die doeken, samengesteld uit negen borduurlappen van 50 bij 50 centimeter van verschillende maaksters, is nu te zien in de shop van het museum.

Alle borduurlappen van het doek bevatten Gorcumse elementen, van zoute bollen tot blieken. Willy liet zich onder meer inspireren door de rivier de Merwede, het standbeeld Buiten de Waterpoort en de 'dobbers' van Jan van Munster in het Paardenwater. Anderen lieten hun oog vallen op de kermis, de molens, de Dalempoort of de Watertoren. Kortom, een rijke schakering aan Gorcumse 'iconen' die onze stad zo aantrekkelijk maken, bijeengebracht op één geborduurd doek.

advertentie
advertentie