Schrijfwedstrijd Het meisje van Loevestein
Schrijfwedstrijd Het meisje van Loevestein Kim Balster

Schrijfwedstrijd Het Meisje van Loevestein

24 mei 2023 om 15:16 Lokaal Deel je nieuws

Op 17 en 18 juni vinden de Nationale Archeologiedagen plaats. In aanloop naar deze dagen organiseer Slot Loevestein een schrijfwedstrijd.

Onder de huizen naast de toegangspoort van Slot Loevestein ligt een middeleeuwse begraafplaats. Op deze begraafplaats lag het skelet van een achtjarig meisje. Een meisje dat ergens tussen 1450 en 1550 hier leefde. Maar wie was dit meisje? Wat deed ze hier? Waarmee speelde ze? Had ze broertjes of zusjes? Dat willen we van jou horen. 

Schrijf zelf een verhaal over ‘Het meisje van het slot’ en lever dat bij ons in.De prijswinnaar wint een leuk Loevestein prijzenpakket met o.a. een boek. Daarnaast wordt het verhaal gepubliceerd in de tentoonstelling zodat alle bezoekers het kunnen lezen. Natuurlijk krijgt de prijswinnaar ook vrijkaartjes om dit zelf te zien tijdens de nationale archeologiedagen.

Een speciale jury zal de verhalen lezen en het meest bijzondere of leuke verhaal uitkiezen. De verhalen worden gejureerd volgens drie leeftijdscategorieën:

6-10 jaar

11-14 jaar

15-18 jaar


Wat weten we over het meisje?

Het meisje van Loevestein leefde tussen 1450 en 1550. Ze werd heel eenvoudig begraven, los in de aarde, op het kerkhof dat deels onder het straatje met soldatenbarakken ligt. Ze was toen ongeveer acht jaar oud, want haar tanden wisselden op het moment van haar overlijden. We weten dat het een meisje was omdat er op haar linkerschouder een koperen speld lag. Hiermee werd haar lijkwade vastgehouden. Jongens en mannen werden begraven in een lendendoek.Dat is alles wat we over haar weten. Soms kom je niet alles te weten en kun je alleen maar fantaseren. We lezen graag jouw verhaal.Om je op weg te helpen, schetsen we haar belevingswereld voor je op basis van dingen die we wel zeker weten. Je vindt die informatie onder de spelregels op de website van Slot Loevestein.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie