Archieffoto Jos Jansen/De Bazuin
Archieffoto Jos Jansen/De Bazuin Theo Bos

Jos Jansen tot 2026 dirigent van Koninklijke Bazuin in Gorinchem

20 maart 2023 om 07:54 Muziek

GORINCHEM Dirigent Jos Jansen blijft tot 2026 verbonden aan de Koninklijke Bazuin. Jansen is sinds 2018 dirigent van De Bazuin. Hij roemt de vereniging om de organisatie van bijzondere concerten zoals het jaarlijks kerstconcert en dit jaar ook deelname aan het Jazz festival. Voor 5 mei staat weer een Bevrijdingsconcert op de agenda.

,,Ik heb plannen genoeg en kom hier met veel plezier’, aldus Jansen. Leden van De Bazuin waren blij verrast dat Jos Jansen heeft bijgetekend als dirigent van de Koninklijke. Blij verrast? Erg blij verrast. ,,Jansen heeft een eigen stijl van repeteren. Heeft invloed en uitstraling. Weet de leden te motiveren. Ze moeten ook wel want de gekozen muziek is niet eenvoudig. Verre van dat. Jansen heeft humor maar kan ook bloed-serieus zijn. Soms boos. Muzikaal boos. Geen fratsen tijdens het muziek maken. ’Focussen mensen”. Spanning vast houden is ook zo iets. Er is nog veel muzikaal werk aan de winkel bij de club. Hard werken is het ook, dat gaat lukken met Jos Jansen”, aldus voorzitter Hans Bos. 

BAS-TROMBONE De Koninklijke Harmonie De Bazuin bestaat nu 134 jaar en heeft een rijke historie in de Gorcumse samenleving. De enthousiaste maar ook zeer kritische en gedisciplineerde aanpak van dirigent Jos Jansen werpt zijn vruchten af. Dirigent en als bas-trombone solist is Jansen een veel gevraagd musicus om in het land te spelen. Als 21-jarige studeerde hij in 1989 af als docerend musicus (Zwolle) en in 1991 als uitvoerend musicus (Hilversum). Al tijdens zijn studie werd hij aangenomen als bastrombonist bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine, waar hij medio 2014 afzwaaide. 

De première van Typical JJ, met de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes o.l.v. Heinz Friesen was het begin van de solocarrière van Jos Jansen. Peter Kleine Schaars schreef dit werk, waarin klassieke en lichte muziek aan bod komt speciaal voor Jos. Sinds die tijd treedt Jos als solist op bij amateur- en beroepsorkesten in binnen- en buitenland. Ook bracht hij meerdere CD’s uit waarop hij als solist te beluisteren is.

advertentie
advertentie