Afbeelding
BDU Media
Ingezonden

Licht voor katholieken - de Gomarus biedt ruimte

20 maart 2023 om 13:48 Opinie

De Gomarus Scholengemeenschap bood zaterdag 18 maart wederom ruimte aan de jaarlijkse Ontmoetingsdag van de Stichting ‘In de Rechte Straat’. Kort door de bocht is het stichtingsdoel het bekeren van katholieken tot protestanten. Dat doet IRS, opgericht door een ex-priester, al sinds 1960, mijn geboorte- en Hervormd doopjaar. Op markten in het zuiden des lands, maar ook in het hol van de leeuw: Italië, Spanje, Oostenrijk en Polen (incl. Poolse appelplukkers in de Betuwe).

Bij binnenkomst in de hal van de school zie ik dat de koning en nog onbekeerde koningin lachend omlaagblikken op diverse kraampjes, zoals van de Stichting ‘Spaanse Evangelische Zending’. Daar scoor ik alvast de toepasselijke omnibus ‘Eens keert het tij’ van onze stadsgenote Mien van ’t Sant. Dan betreden we de aula, waar genoeg ventilatoren maar geen camera’s zijn. Er is ook een automaat met versnaperingen.

Uit het hele land zijn wel 150 personen aanwezig, van wie de helft zich identificeert als vrouw, getuige de rokken. Voorzitter Pieter Teeuw, Gereformeerde Bondspredikant te Sliedrecht, heet een iegelijk hartelijk welkom en smeekt in gebed Gods zegen af, speciaal voor twee andere predikanten, die bemoedigende verhalen over hun zendingswerk te vertellen hebben.

Ds. Teeuw leest uit de Statenvertaling van de Bijbel de eerste vier verzen van het Hooglied (‘Hij kusse mij met de kussen Zijns monds’ etc.). Dan zingen we staande en op hele noten psalm 45. Ik ken de melodie helaas niet, maar later kan ik uit volle borst ‘U zij de glorie’ meezingen, een plaat die mijn ouders grijsdraaiden. Tussendoor is er ook een Krimpenerwaards jongerenkoor, dat uiteraard de ‘Drie formulieren van Enigheid’ belijdt, doch zich laat dirigeren door een vrouw. Verder komt er een collectezak langs, waarin ik de nodige penningskes doe. De sfeer is opperbest en aan het slot bidt de dominee dat de gereedliggende broodjes ons zullen voeden en verkwikken.

Bij de uitgang hoor ik nog twee bezoekers met elkaar vaststellen, dat de zondeval toch de basis is van waaruit je moet denken.

René van Dijk

Gorinchem

advertentie
advertentie