Wie wordt de sterkste man van Gorinchem?

21 juli 2014 om 00:00 Sport

GORINCHEM - Kogelslingeren, auto trekken en boomstam werpen. Het is slechts een kleine greep uit het wedstrijdprogramma van "De Sterkste Man van Gorinchem", dat 20 september plaatsvindt. ,,Het idee zat al een aantal jaar in mijn hoofd, maar dit jaar gaat het er eindelijk van komen", vertelt initiatiefnemer Willem Bakker.

Door Tim Hartman

Als beheerder van sportschool Fit 4 U is het niet lastig om na te gaan waar het idee voor een krachtwedstrijd vandaan komt. In combinatie met de schitterende ligging van de sportschool bij Buiten de Waterpoort was een nieuw idee geboren. Samen met Bert Vreeswijk en Andrew Leverington gaat Willem op zoek naar de sterkste man van Gorinchem. Naast eerder genoemde onderdelen worden er ook tractorbanden gekanteld, gewichten gedragen en is er een vrouwen draagrace. ,,Het is vooral voor de gezelligheid, maar ik merk in de sportschool dat verschillende mannen al volop aan het trainen zijn", vertelt Willem.

Toch is het evenement volgens Willem niet alleen bedoeld voor de ultieme krachtpatsers: ,,Iedereen mag meedoen. Het is niet zo dat we boomstammen van tweehonderd kilo pakken. Zoals gezegd is het vooral voor de gezelligheid. Het is leuk om met z'n allen samen te sporten en daarna een hapje en een drankje te nemen. Ik houd niet zo van dat hele officiële." Ondanks het ongedwongen karakter van de wedstrijd zijn er mooie sportprijzen te winnen legt Willem uit: ,,Ten eerste krijgt de winnaar natuurlijk een beker, maar er kan ook sportvoeding gewonnen worden. Daar worden de deelnemers toch wel fanatiek van hoor."

De reacties op het idee waren lovend, maar een klein kritiekpuntje kon er niet aan ontbreken. Want waar is de wedstrijd voor vrouwen? ,,Daar zal de komende jaren ook aandacht aan gegeven kunnen worden", vertelt Willem lachend. "Het is de eerste keer dat we het organiseren, maar het is wel de bedoeling dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt."

Voor de mannen die niet dagelijks auto's vooruit trekken of vrouwen in kruiwagens een dijk oprijden, zijn er ook nog trainingsmogelijkheden. We gaan nog even kijken of we van tevoren kunnen oefenen, maar dat hoeft geen probleem te zijn."

Voor de mannen die nog mee willen doen, is er goed nieuws. Van de twaalf beschikbare plekken zijn er nog vier over. Voor de mensen die op 20 september een kijkje willen nemen bij de krachtpatsers is er ook goed nieuws. Het evenement is gratis toegankelijk.

Foto: Tim, een van de deelnemers, oefent alvast het auto trekken

advertentie
advertentie