River Dragons verdedigen titel op NK

Sport

GORINCHEM /AMSTERDAM - De River Dragons verdedigen komende zaterdag, 4 oktober, hun nationale titel in de drakenboot op de Willem Alexander baan in Zevenhuizen. De Gorcumse equipe is de voorbije drie jaar Neerlands sterkste geweest op de vijfhonderd meter. Gemikt wordt ditmaal op dubbel goud, zowel op de vijfhonderd als de tweehonderd meter.

De vereniging doet wederom met twee boten mee tijdens het Nederlands Kampioenschap Drakenbootvaren en komt uit op alle afstanden. ,,Titelprolongatie op de 500 meter is het eerste doel", vertelt Kim Ament, ,,maar we hebben dit jaar op de andere afstanden ook hard getraind. Dat geeft kans op nog een medaille. We hebben veel plezier onderling, maar er is ook commitment. In de aanloop naar het NK hebben we de afgelopen weken steeds intensiever getraind. In de boot gaan we volledig voor de winst."

Sinds dit voorjaar hebben de draken een eigen onderkomen in het drakennest aan de Spijksedijk. Daar wordt elke dinsdag- en donderavond en zondagochtend de boot te water gelaten. Tussen het peddelen door zijn de River Dragons op zoek naar sponsors. ,,We zijn bezig om daarvoor het bestaande sponsorbestand, waarbij Damen Shipyards de lijst aanvoert, uit te breiden."

,,Naast Praktima en Outfit, zijn we ook heel blij met nieuwe sponsor Brickshop. Samen hebben zij ons letterlijk in een nieuw jasje gestoken. Dat geeft ons niet alleen de uitstraling van een team om rekening mee te houden, maar houdt ons ook lekker warm! " lacht peddelaar Marco Ringlever.

De River Dragons is 1 van de 9 drakenbootverenigingen die Nederland rijk is. Deze sport is georganiseerd in de NDBF (Nederlandse Drakenboot Federatie).  Het drakenbootvaren komt voort uit een eeuwenoude Chinese traditie. Een drakenboot is een open kano van ongeveer 12,5 meter lang, waarin maximaal 20 peddelaars om en om links en rechts plaatsnemen en tegelijkertijd peddelen. Om het tempo aan te geven zit voorop een trommelaar, een aparte stuurman bepaalt de koers. Tijdens officiële wedstrijden wordt de boot ook nog voorzien van een drakenkop en een staart.

advertentie