Felle brand verwoest bedrijven

10 januari 2012 om 00:00 Voorpagina

Er werd pas melding van de brand gemaakt toen het vuur zondagochtend rond 8.30 uur boven de brandmuren langs bij buurman Meis Brandbeveiliging binnendrong en daar direct het alarm in werking zette. Hier is alleen rook-, roet- en waterschade. Het bedrijfsverzamelgebouw bood onderdak aan tien ondernemingen, waarvan er twee volledig uitbrandden en twee door rook-, roet- en waterschade tijdelijk gesloten zijn.

Vuur kruipt via dakisolatie langs de brandmuren GORINCHEM - Bij een grote felle brand in een bedrijfsverzamelgebouw op Papland zijn zondag vier bedrijven geheel of gedeeltelijk verwoest. Het vuur is hoogstwaarschijnlijk ontstaan bij Bakkerij Van der Meer, die op 3 januari door de rechter in Dordrecht failliet is verklaard. De brandweer was gisteren (maandag) nog bezig met nablussen van smeulende dakisolatie. De technische recherche start haar onderzoek naar de oorzaak van de brand nadat het gebouw is afgekoeld. Brandstichting wordt niet uitgesloten.

De brandweer schaalde de brand meteen op naar ‘zeer grote brand’. Circa tachtig brandweermannen uit de hele regio gingen het felle vuur te lijf. Ondanks het feit dat het bedrijfsverzamelgebouw voorzien is van brandmuren kroop het vuur via dakisolatie naar de aangrenzende bedrijven. Bij een caravanbedrijf konden enkele caravans nog gered worden. Ook het verpakkingsbedrijf Labels & Bags liep grote schade op. Bij de brand ontstond een enorme rookontwikkeling. Het verkeer op de A15 mocht niet sneller dan 70 kilometer per uur rijden en ook in de Lingewijk was de rook goed waarneembaar. De totale schade loopt in de miljoenen.

Brandweercommandant Rien Kouvelt en burgemeester Piet IJssels kwamen ter plaatse poolshoogte nemen. Voor de zekerheid werd opgeschaald naar Grip 1, Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure, voor eventuele evacuaties, maar dat bleek bij nader inzien niet nodig. Wel heeft de milieudienst metingen verricht.

De gebroeders van Bakkerij Van der Meer blijken verscheidene BV’s en CV’s op hun naam te hebben. Van der Meer BV is op 3 januari failliet verklaard, maar al eerder zou een doorstart met Van der Meer CV zijn gemaakt met onder andere de bakkerij op Papland. De gebroeders waren bij het ter perse gaan van deze editie niet bereikbaar voor commentaar. Curator mr. Martijn Wesselink spreekt over verscheidene rechtspersonen en onderzoekt de zaak nog.

De andere getroffen bedrijven proberen de draad weer op te pakken. Verkoopadviseur Remco Bartol van Meis Brandbeveiliging geeft aan dat de 12 medewerkers nu van huis uit of thuis werken. Meis Brandbeveiliging B.V. is een totaalleverancier voor de brandbeveiliging, gespecialiseerd in het onderhouden van blusmiddelen plus toebehoren en levert kwaliteitsproducten op het gebied van brandbeveiliging. ,,Ons bedrijf draait wel door,’’zegt Remco Bartol. ,,De administratie is digitaal, dus daar kunnen we bij. De telefoon is nu doorgeschakeld. En de mensen van de buitendienst hebben nog voldoende voorraad in hun bussen om hun werk te kunnen doen.’’ De cursussen en opleidingen op het gebied van bedrijfshulpverlening en veiligheid vinden tijdelijk op een andere locatie plaats.

advertentie
advertentie