online schaken bij schaakclub de giessen en linge

Overig Deel je nieuws

Sinds maart is er in Nederland door de corona-epidemie heel veel veranderd. De laatste reguliere schaakavond in De Til werd gehouden op 10 maart toen de derde en laatste ronde van de rapid-competitie werd gehouden. Jaco Vonk greep de eindoverwinning.

Inmiddels zijn ook de landelijke schaakcompetitie van de KNSB en de regionale SOS-competitie stilgelegd en inmiddels beëindigd. In beide competities is besloten geen kampioenen aan te wijzen en geen promotie/degradatie te laten plaats vinden. Voor de ene club natuurlijk een teleurstelling (geen kampioen), voor andere clubs een opluchting (geen degradatie).

Er zijn inmiddels talrijke initiatieven ontwikkeld door zowel bonden als schaakclubs om online schaakactiviteiten te ontwikkelen en zo heeft onze club besloten de competitie na een onderbreking met ingang van 24 maart online via chess.com voort te zetten, waarbij gewoon zoals gebruikelijk op dinsdagavond een indeling wordt gemaakt. Bij sommige wedstrijden waren er wel eens wat technische problemen, zoals plotselinge uitslagen of stukken die niet deden wat de speler bedoelde, maar daar vond men eigenlijk in goed  onderling overleg steeds wel een oplossing. Niet alle spelers uit de reguliere competitie hebben overigens de overstap naar het online schaken gemaakt en dat is natuurlijk jammer, maar ook wel weer begrijpelijk.

De strijd werd dus op 24 maart met de 21e rond hervat en er was gelijk een daverende verassing. Tony Else speelde tegen Jaco Vonk, die in no time in ernstige tijdnood kwam. Tony zette actief voort met een centrumopstoot van zijn e-pion. Hoewel Jaco nog wel via een pionoffer op de damevleugel zich staande kon houden, zette hij zijn dame op de 22e zet op een verkeerd veld, waardoor Tony de mogelijkheid kreeg een beslissende aanval op te zetten en die aanval werd met krachtige hand doorgevoerd. Omdat Jan Post tegen Henk Boot een dergelijk huzarenstukje niet kon kopiëren en Henk overtuigend won, is het inmiddels dringen voor de koppositie. Zowel Jaco als Henk hebben drie verliespunten en omdat Henk een paar partijen meer heeft gespeeld, staat hij nipt bovenaan.

In de 22e ronde op 31 maart nam Henk Boot het als nieuwe koploper op tegen Jeroen Brandsma. Hij schotelde Jeroen veel problemen voor en Jeroen kwam in ernstige tijdnood. Maar toen trad een technisch probleem op. Henk wilde een winnende torenzet uitvoeren, maar de techniek haperde en de toren bleef halverwege steken! In goed onderling overleg werd  besloten de wedstrijd de week erna over te spelen. Ook toen kreeg Henk een overwegende stelling, maar Jeroen kwam deze keer niet in ernstige tijdnood.  Deze keer “vergat” Henk zijn mooie stelling met een winnende combinatie te besluiten en verwaterde het witte voordeel. De stelling kwam weer min of meer in evenwicht, maar Henk bleef het in het eindspel toch nog een hele tijd proberen. Uiteindelijk maakte Jeroen na de 70e zet een fout en kon Henk in het eindspel bij de 85e zet een moeizaam verkregen overwinning noteren. Jaco Vonk liet zich in deze ronde niet verassen en won gedecideerd van Jan Post. André van Wingerden wist de “winning mood” van Tony Else niet te verstoren en Tony won opnieuw en vestigde zich stevig op de derde plaats op de ranglijst.  Ook Henry Houweling, die aan een goed seizoen bezig is, won opnieuw, nu van Henk van Houwelingen.

In de 23e ronde werd slechts een beperkt aantal partijen gespeeld. De belangrijkste partij was tussen Jeroen Brandsma en Tony Else. Hoewel Jeroen goed uit de opening kwam en een pion voorkwam, kreeg hij opnieuw met het tijdnood-duiveltje te maken. Langzaam kantelde de partij in Tony’s voordeel en trok Tony de winst naar zich toe.

Daarnaast stonden de halve finales in de bekercompetitie op het programma. Henry Houweling had zich goed voorbereid op zijn duel met Jaco Vonk en zette de partij agressief op. Na de 20e zet kwam Jaco langzaam aan iets beter te staan, maar profiteerde op de 34e zet niet optimaal van een kleine onnauwkeurigheid van Henry. Er volgde vervolgens een pionnenwedloop waarbij beide partijen een dame haalden. Toen Henry hierna wat te optimistisch met zijn koning ten aanval trok, kon Jaco met schaakjes een pion buitmaken en de partij beslissen. De andere halve finale ging tussen Eddy Korevaar en Henk Boot, waarbij Henk niet erg lekker uit de opening kwam en het initiatie bij Eddy lag. Later probeerde Henk met een actieve pionzet het witte centrum te ondermijnen en dat lukte wonderwel, toen Eddy een pion op c5 met zijn loper sloeg. Henks volgende zet impliceerde ook een indirect dameoffer, maar dat nam Eddy wijselijk niet aan. Het had hem in ernstige problemen gebracht. Toen na dameruil Henk’s paard helemaal aan de rand van het bord op de a-lijn kwam te staan, was de stelling wel weer in evenwicht, maar toen hij het paard daar even te lang liet staan kwam Eddy opnieuw in het voordeel, breidde dat langzaam uit en trok de winst naar zich toe. De bekerfinale zal dus opnieuw gaan tussen Jaco Vonk en Eddy Korevaar.

In ronde 24 op 14 april Had Henry Houweling tegen Henk Boot het vizier niet op scherp staan. Al snel in de opening raakte hij een pion kwijt en even later nog eentje. Henk kon hierna de overwinning eenvoudig binnen halen. Ook Jaco Vonk had het tegen Chris Tromp niet echt moeilijk en won gemakkelijk. Ook Tony Else gaf zijn tegenstander Henk van Houwelingen een lesje hoe er aangevallen moest worden en boekte zijn 5e overwinning op rij.

Zoals bekend is de interne competitie in drie delen opgesplitst. Dit betekent dat bij het begin van de derde periode op 21 april de kemphanen Henk Boot en Jaco Vonk opnieuw tegenover elkaar zaten. De winnaar zou een goede kans hebben de titel dit jaar te veroveren. In deze 25e ronde werd een rustige klassieke opening gespeeld. Henk speelde op de 11e zet een rustige profylactische pionzet, waarop Jaco zich in het centrum kon bevrijden, maar de stelling vervlakte na het ruilen van materiaal nogal. Hoewel Jaco later met zijn zware stukken de c-lijn in bezit kreeg, had Henk  goed gezien dat na ruil van stel torens er voor hem geen  gevaar dreigde. Helaas trad er op de 27e zet een technische storing op, waarbij de computer in overigens volstrekt gelijke stelling Henk tot winnaar uitriep. Tja, dat kon natuurlijk niet! Besloten werd de partij maar opnieuw te spelen tot het bewuste moment, al was de tijdsverdeling daardoor wat in de war. In beide perioden had geen van beiden duidelijke tijdnood, dus dat had gelukkig geen invloed op het verdere beloop. Toch leek Henk wat uit zijn concentratie en speelde op zet 31 een minder goede koningszet, maar Jaco greep deze kans niet om voordeel te krijgen. Hij speelde zijn b-pion op de damevleugel op, maar de extra pion die Jaco daar had kon Henk met een sterk centraal paard neutraliseren, terwijl aan de andere kant van het bord het extra pionnetje van Henk ook niet veel voorstelde. Al met al was een remise toch wel de terechte uitslag, zodat de strijd om het kampioenschap ongemeen spannend blijft. Na lange tijd lukte het Henry Houweling de fraaie reeks overwinningen van Tony Else te beëindigen. Hoewel Tony na de opening weliswaar beter stond met mooi gecentraliseerde stukken, was het gekozen paardoffer niet de juiste weg om verder te gaan. Het offer bleek niet correct en Henry liet het voordeel niet meer glippen. Ook Jeroen Brandsma volgde met een goede overwinning op Jan Post.

Op 28 april werd de 26e ronde gespeeld en nam Tony Else het op tegen Henk Boot. Hoewel Henk de laatste keren nogal fortuinlijk met de zwarte stukken van Tony had gewonnen, wilde hij het dit keer niet op een dergelijke miraculeuze ontsnapping laten aankomen. Hij stelde zich rustig op, vlocht een dreiging in de stelling, waar Tony onvoldoende op reageerde. Henk won hiermee materiaal in een veel betere stelling. Hierna was de winst niet moeilijk meer. Jaco Vonk werd door Henry Houweling bestreden met een opening die Jaco zelf  ook regelmatig speelt. De dames werden al vlot geruild, maar een paarduitval van Henry richting Jaco’s koning bleek onvoldoende krachtig. Toen dit paard onschadelijk was gemaakt, stond Henry een stuk achter en staakte de strijd.   

advertentie