Jan van Veen, voorzitter van GJS, vroeg bij de evaluatie aandacht voor de verdeling van sportvoorzieningen tussen Oost en West
Jan van Veen, voorzitter van GJS, vroeg bij de evaluatie aandacht voor de verdeling van sportvoorzieningen tussen Oost en West Tim Hartman

Sportbeleid gemeente Gorinchem grossiert in successen

16 februari 2021 om 09:09 Overig

GORINCHEM Niet alles pakt door corona slecht uit voor de gemeente Gorinchem. Zo heeft ze formeel nog steeds de titel ‘Sportgemeente van het jaar’, omdat vanwege de pandemie nog geen opvolger is gekozen. Donderdagavond stond de raad stil bij alle successen van de afgelopen jaren rond ‘de Kracht van Sport’.

Zo kreeg Gorinchem een nieuwe mountainbikebaan, een basketbalveld aan de Gerard van Lomstraat, een sportspeelveld aan de Snijderstraat, een speelveld bij het Gildenplein en werd het Cruyf Court vernieuwd. Bij Typhoon en GJS is een sport BSO opgezet. Ook ’t Haagje wordt genoemd als succes, al leven hier nog wel klachten over de gebrekkige drainage. Een van de succesvolle activiteiten is SeniorenFit dat is opgezet in de Haarwijk, Gildenwijk en Stalkaarsen en inmiddels zelfstandig draait. Gezien het succes wordt SeniorenFit uitgebreid naar de andere wijken. Ook Gorcum Sportmaand, waarin bewoners gratis kennis kunnen maken met verschillende sporten, is succesvol. Voor de evaluatie van het sportbeleid ‘de Kracht van sport’ hield de gemeente een enquête onder sportverenigingen en voerde ze verdiepende gesprekken met ‘spelbepalers’.

Met de bouw van de nieuwe sportzaal in Hoog Dalem die straks wordt beheerd door GHV Achilles en GOBA komt een meer evenwichtige verdeling van sportvoorzieningen in de stad. De handbalsport verhuist zo van Gorinchem West naar Oost. Jan van Veen, voorzitter van GJS, liet weten dat Gorinchem Oost nog altijd minder sportvoorzieningen heeft, ondanks de bouw van de nieuwe sportzaal. Hij was samen met Sjaak Gort van het Leger des Heils één van de spelbepalers die mocht vertellen wat ze van het sportbeleid van de gemeente vinden. ,,De gemeente moet het voortouw blijven nemen in het sportbeleid en het overleg met de spelbepalers, ze heeft een voortrekkersrol”.

Van Veen pleitte ook voor meer aandacht voor vergrijzing van de vrijwilligers bij sportclubs. Sjaak Gort was positief over het project ‘Gorinchem Beweegt’. ,,Maar de stap om in beweging te komen is niet gemakkelijk, soms hebben mensen door verslavingsproblematiek een verstoord dag- en nachtritme. We moeten mensen vooral motiveren en uitdagen tot samen werken.” Het merendeel van de raadsleden was content over het gevoerde sportbeleid in de afgelopen vier jaar. Na de evaluatie gaat de gemeente aan de slag met nieuw sportbeleid, dat op 11 maart voor het eerst met de raad wordt besproken. 

Raadslid Everdien Hamann liet wethouder Joost van der Geest wel weten dat ze zich zorgen maakt over de zwemlessen. ,,De wachtlijst loopt op tot meer dan een jaar en wat doet de gemeente daaraan?” Van Der Geest liet weten dat na de eerste lockdown de achterstand niet zo groot was, over de gevolgen van de tweede lockdown kon hij nog niets zeggen.

advertentie
advertentie