De groep in 2019 bij de Amsterdam City Swim
De groep in 2019 bij de Amsterdam City Swim Karin Biesheuvel

Een nat pak voor ALS: zwemmen in kanaal Steenenhoek als alternatief Amsterdam City Swim

Overig

GORINCHEM Een groep zwemmers houdt zondag 29 augustus een zwemtocht in het kanaal van Steenenhoek om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte ALS. Dit als alternatief voor de Amsterdam City Swim. 

door Fleur van Benten

Maandenlang trainen, met z’n allen naar Amsterdam en daar dan in het water springen om geld op te halen voor de strijd tegen ALS: dat staat normaal gesproken op het programma bij de Amsterdam City Swim (ACS). Maar helaas kan dit evenement voor het tweede jaar op rij niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Toch zit de organisatie van ACS niet bij de pakken neer en is er een nieuw initiatief gestart: haal een #natpakvoorALS. Zo kunnen de zwemteams toch nog zwemmen en geld ophalen, maar in eigen regio.

HEEL MOOI BEDRAG Een aantal leden van de organisatie ALShetjeraakt en een paar nieuwe zwemmers gaan ook de sprong wagen. ,,We zwemmen met in totaal vijftien mensen dit jaar”, vertelt Karin Biesheuvel, een van de zwemmers die al een lange tijd meedoet. De groep heeft afgelopen jaren al veel geld opgehaald: in totaal 400.000 euro. Normaal gesproken gebeurt dit aan de hand van benefietdiners, een jaarlijkse barbecue en een wijnactie, maar dit jaar konden veel van deze inzamelingsacties niet doorgaan. Toch is er tot nu toe vijfduizend euro opgehaald. ,,En voor een groep van maar vijftien mensen, is dat een heel mooi bedrag”, vindt Biesheuvel.

SPIERZIEKTE Het ingezamelde geld wordt voornamelijk gebruikt voor onderzoek naar ALS, omdat er over deze ziekte nog erg weinig bekend is. Biesheuvel: ,,Het is een spierziekte waar mensen heel snel aan overlijden en waar nog geen behandeling voor is. Het is dus erg belangrijk dat hier meer onderzoek naar wordt gedaan.”

Veel van de leden van de groep hebben zelf te maken met de ziekte of kennen anderen die eraan lijden. ,,Zondag denken we vooral aan de mensen die we hebben verloren aan de ziekte”, legt Biesheuvel uit. ,,In het bijzonder Jolanda Groeneveld-Wouters die twee jaar terug zelf nog meedeed aan de Amsterdam City Swim. Haar dochter Jade zwemt nu ook mee en heeft al veel geld ingezameld.”

Doneren kan op Jade’s account met de link: https://www.amsterdamcityswim.nl/actie/jade-groeneveld.

Amsterdam City Swimming, ALS, 8-9-2019
Amsterdam City Swimming, ALS, 8-9-2019
advertentie