Op donderdag 2 september starten de lessen Aikido in Gorinchem weer.
Op donderdag 2 september starten de lessen Aikido in Gorinchem weer. Britt van Geen
kom bij de club

‘Aikido is meer dan alleen beoefening van sport’

24 augustus 2021 om 17:04 Overig

GORINCHEM Aikido Groene Hart is een afdeling in Gorinchem begonnen: in de Van Rappardhal aan de Wijnkoperstraat in Gorinchem worden vanaf 2 september lessen gegeven. De afdeling werd begin vorig jaar opgericht en direct daarna kwam de lockdown door corona, dus docent Christiaan Kuilman staat te popelen om nu écht te starten met de ‘vredelievende krijgskunst’, zoals hij het Japanse Aikido ook wel noemt.

door Eline Lohman

Aikido Groene Hart is begonnen in Woerden. Christiaan was er al jarenlang lid van en toen hij recent verhuisde naar Gorinchem en daar op het Gymnasium Camphusianum kwam te werken als leraar Frans, richtte hij een Gorcumse afdeling op. Dat was in januari vorig jaar, waarna de lessen gelijk weer stillagen door corona. Christiaan: ,,Maar gelukkig hebben we buiten kunnen trainen. We hopen vanaf nu echt van start te kunnen gaan.”

Techniek en beweging

Aikido gaat om het oplossen van een conflict, volgens Christiaan. Hij geeft er een treffend voorbeeld van: Aikido Groene Hart deed mee aan een anti- pestproject en daar sloot Aikido perfect op aan. ,,We leerden kinderen om niet met geweld een conflict op te lossen maar met techniek en beweging. Dat past goed bij pesten. Een conflict niet uit de weg gaan, is heel belangrijk. Wij hebben vervolgens een heel programma opgezet op scholen waarin we werken aan meer zelfvertrouwen. Want dat leer je zeker van Aikido: meer zelfvertrouwen kweken. Plus doorzettingsvermogen, want je moet best wel even doorzetten om beter te worden in Aikido. Maar je zult merken dat je daarna meer durft. Verder leer je respect krijgen voor een ander. Dat vind ik allemaal belangrijke waarden, die we spelenderwijs overbrengen.”


Geen vechtsport

Christiaan praat met veel liefde en respect over Aikido, dat hij omschrijft als een ‘Japanse krijgskunst. ,,Het is geen vechtsport; dat zou je kunnen denken als je het voor het eerst ziet. Aikido is een vredelievende krijgskunst. Het staat voor harmonie, energie en weg. Ofwel: de weg naar een harmonieus leven. Samen gaan we op zoek naar de verbinding met de ander, zodat je op een positieve manier een conflict kunt oplossen. Door middel van het controleren van je energie probeer je een aanval te neutraliseren. Je probeert om iemand, op een zachte manier, op de grond te krijgen. Met klemmen of worpen. En zonder competitie: er zijn geen wedstrijden. Je kunt wel kyu’s behalen – zoals banden bij judo - wanneer je een aantal basistechnieken beheerst en kunt uitvoeren en uiteindelijk kun je ook dan-graden halen, net zoiets als de zwarte band bij judo. Dat geeft een andere sfeer dan wanneer het altijd om het winnen gaan. Je strijdt alleen voor jezelf – het gaat om je eigen ontwikkeling. Dat is voor sommigen even wennen, dat er geen competitieverband is, maar ik vind dat zelf een erg mooi aspect van Aikido.” Het is volgens Christiaan niet alleen leuk om Aikido te beoefenen, het is ook nog eens leerzaam. En je wordt er soepel van, zegt hij.

Veel aan gehad

,,Ik vind het zelf erg leerzaam dat je bezig bent met jezelf en dat je innerlijk iets leert. Zonder dat hier constant de nadruk op ligt. Zelf beoefen ik al sinds 2014 Aikido. Ik merk dat ik door de beoefening hiervan anders met conflicten omga. Ik werk veel met ouders en kinderen en heb geregeld te maken met conflicten die opgelost moeten worden. Voordat ik Aikido deed, ging ik conflicten liever uit de weg. Ik heb geleerd dat wanneer iets niet lekker loopt, je zo snel mogelijk en kalm moet proberen het op te lossen. Ik heb veel aan Aikido gehad in mijn leven en nog steeds. Wonderlijk dat je dat op een mat leert!”

Levensfilosofie

Aikido is meer dan alleen het beoefenen van een sport, vindt Christiaan. ,,Aikido is een geheel , een levensfilosofie. Dat spreekt me erg aan. De sfeer op de mat is ook altijd goed. We helpen elkaar in plaats van elkaar te bekritiseren. Ik denk dat mensen daardoor beter kunnen groeien en er in het dagelijks leven ook veel aan hebben. Dat geldt in ieder geval zeker voor mij.”

Open les

Op donderdag 2 september starten de lessen Aikido in Gorinchem weer. Met een gratis open les, waarvoor belangstellenden zich kunnen inschrijven via de website van Aikido Groene Hart, aikidogroenehart.nl. De lessen - toegankelijk vanaf 11 jaar - van Christiaan Kuilman vinden elke donderdag plaats van 17.00 tot 18.00 uur in de van Rappardhal in Gorinchem.

Om je vereniging of club eens stevig in het zonnetje te zetten, hebben we een speciale rubriek in het leven geroepen: KOM BIJ DE CLUB. Voor een beperkt bedrag wordt jouw club uitgebreid in het zonnetje gezet, met een groot verhaal en mooie foto(‘s). Eindelijk kun je nu eens goed vertellen wat jouw club zo mooi maakt, welke activiteiten er allemaal zijn, hoe je lid wordt en wat je daar allemaal voor krijgt.
Interesse om jouw club of vereniging in de schijnwerpers te zetten op de pagina KOM BIJ DE CLUB, neem dan vrijblijvend contact met ons op via 0184-448965

Aikido gaat om het oplossen van een conflict.
Christiaan Kuilman.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie