Een krantenfoto van Piet Prins uit Elfstedenjaar 1986
Een krantenfoto van Piet Prins uit Elfstedenjaar 1986 Piet Prins

De helden van de laatste Elfstedentocht (5): Piet Prins

4 januari 2022 om 07:59 Overig

GORINCHEM De Tocht de Tochten, wordt ‘ie ooit nog verreden? Niemand die het weet. Wél zeker is dat er nog nooit zoveel jaar heeft gezeten tussen twee Elfstedentochten als nu. Op 4 januari 2022  - vandaag dus! - is het namelijk precies 25 jaar geleden dat de monsterschaatstocht van 200 kilometer door Friesland plaatsvond. Twee generaties zijn opgegroeid zonder dit fenomeen ooit live te hebben gezien.

door Marnix van Oort

Op 4 januari 1997 stonden 16.738 deelnemers aan de start, waarvan 69% de tocht binnen de toegestane tijd volbracht. En ja, ook uit onze regio kwamen bikkels die aan deze historische tocht deelnamen. Wij portretteren er een aantal. 

Vandaag is dat: Piet Prins (69)

Voor Piet Prins was 1997 de tweede deelname aan de Elfstedentocht, na al succesvol de editie van 1986 te hebben afgerond.

Hij begon de tocht samen met Cees van Hoorne en startte om 9.00 uur; vrij laat dus. ,,Na een tijdje raak je elkaar toch kwijt omdat iedereen op zijn eigen tempo schaatst.’’ Halverwege de tocht kreeg Prins last van kramp en daarna bleek het lastig om de vaart erin te houden.

Uiteindelijk lukte het hem om toch nog aan te zetten en om 23.55 uur kwam Prins over de streep. Pal voor de onverbiddelijke klok van middernacht, dus precies op tijd. Hij kreeg dus nog net wel een Elfstedenkruisje. ,,Ik overwoog nog om te wachten om als allerlaatste over de finish te komen, maar dat durfde ik uiteindelijk toch niet.’’

Een van de vreemdste gebeurtenissen tijdens de tocht deed zich voor Prins een kilometer van de finish voor. ,,Doordat het pikkedonker was, zag ik een agent die op het ijs was te laat en kwamen we in botsing. Gelukkig kwamen we er zonder kleerscheuren van af en de agent gaf mij zelfs een korte massage tegen de kramp waardoor ik het laatste stukje nog vrij snel kon afleggen.’’

Als er nu nog een Elfstedentocht zou komen, wil Prins ook weer graag aan de start staan. Omdat hij al een tijd lid is van de Vereniging De Friesche Elfsteden zal hij nu bij een van de vroegste startgroepen zitten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie