Henk Rademakers bedankt zijn zwemmaatjes voor de felicitaties, naast hem Jan Advocaat (zittend)
Henk Rademakers bedankt zijn zwemmaatjes voor de felicitaties, naast hem Jan Advocaat (zittend) Hannie Visser-Kieboom

Het zwemmersgeluk van de 85 jarige Henk Rademakers

Overig

GORINCHEM Wat een geluk dat Henk Rademakers donderdagmorgen zijn 85e verjaardag kan vieren met zijn vaste zwemmaatjes in het Caribabad. En dat een dag na de heropening van de horeca en een dag of tien na heropening van de binnensportaccommodaties. Noem dat maar gerust zwemmersgeluk, zwemmen brengt volgens Rademakers sowieso geluk.

,,Ik word altijd blij van het zwemmen. Ik had er echt de pest in toen we vorig jaar zes maanden niet konden zwemmen. Ook deze keer konden we een maand niet zwemmen, dat mis ik echt. Het kost ook heel veel moeite om je conditie dan weer op te bouwen. Ook mis ik de contacten met mijn zwemmaatjes als het bad dicht is”, zo vertelt Rademakers terwijl hij in alle vroegte in het Caribabad geniet van een glaasje champagne en een taartje. Paulo Kouvelt tipte de redactie over de bijzondere verjaardag van Henk Rademakers, vier maal per week zwemt de herenploeg - sinds kort hebben ze één dame in hun midden - een uur aaneen op hoog niveau. Henk leerde zwemmen in het Sportfondsenbad in Dordrecht. ,,Met zo’n vaste hengel en een rubberen band. Echt heel anders dan nu. Het was vroeger ook stervenskoud, allemaal bibberende kinderen aan de kant. Hier is het water lekker warm en de lessen zijn veel speelser als toen”. Om het gemis van het zwemmen tijdens de lockdowns te compenseren ging Henk wel fietsen, hardlopen lukt op zijn leeftijd vanwege enkele blessures niet meer. 

BIBBEREN Sinds hij leerde zwemmen bleef het zijn favoriete sport. Jan Advocaat (76 jaar) kan zich nog herinneren dat hij samen met Henk al zwom in het  oude Wipmolenbad. ,,En met zijn dochter kwam hij oefenen in de Bliek. Toen ik met pensioen ging als badmeester vroeg Henk of ik bleef zwemmen en sinds die tijd zwemmen we samen”. Advocaat haalt het recent verschenen boek ‘Zwemmersgeluk’ van Jim Jansen en Kjeld de Ruyter aan om zijn plezier in het zwemmen te illustreren. ,,Toen ik nog als badmeester werkte ging ik ook vaak even een uurtje zwemmen tussendoor, voor de meeste mensen is dat zowel lichamelijke als geestelijke ontspanning. En gelukkig ben ik een ochtendmens, dus om zeven uur zwemmen is niet te vroeg.”

CHAMPAGNE Paulo Kouvelt zwemt al sinds 1988 mee met de ploeg zwemmers van zo’n tien man die vier maal per week traint in het Caribaba. ,,Henk is inmiddels 85 jaar en zwemt nog steeds op ongekend hoog niveau. Het is bijna niet voor te stellen. Jan Advocaat is 78 jaar en is ook nog zeer sportief. Samen zwemmen ze vier keer in de week.” Kouvlet zorgde voor de verrassing op Henk zijn 85e verjaardag. Zo zijn er champagne, taart en bloemen voor de zwemmers. Ook wordt geopperd dat Henk misschien wel in het Guiness Book of Records moet worden opgenomen vanwege zijn sportieve prestaties. ,,We wilden dit niet zomaar laten passeren, we hebben dit ook gedaan toen je 80 jaar werd en vonden dat al uniek. Nu ben je 85 en zwem je nog mee.” Henk is compleet verrast door alle felicitaties en laat weten het feestje zeer op prijs te stellen. ,,Maar ik zwem  niet meer op kop hoor, maar ik moet er effe niet aan denken dat ik niet meer mee zou kunnen zwemmen.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Henk Rademakers, lachend achter zijn champagne en gebak vanwege zijn 85e verjaardag
advertentie