Ridders van Altena bereiden zich voor op de strijd
Ridders van Altena bereiden zich voor op de strijd Slag om Altena

Slag om Altena keert terug

3 maart 2022 om 13:06 Sport Deel je nieuws

Op 18 en 19 Juni zal wederom de Slag om Altena gehouden worden in Almkerk. Dit middeleeuwse festival werd al eens eerder gehouden in 2018 tijdens de viering van de eenwording van gemeente Altena. Het hele weekend konden bezoekers zich in de middeleeuwen wanen.

Altena in de Middeleeuwen

Ook tijdens de nieuwe editie van de Slag om Altena kunnen bezoekers ervaren hoe het er in deze omgeving aan toe ging in de late middeleeuwen. Verschillende reenactors, acteurs die de geschiedenis naspelen, uit heel Nederland, België en zelfs Duitsland zullen hun middeleeuwse kamp neerzetten nabij de plek van het oude Slot Altena. Hier demonstreren ze verschillende ambachten en proberen ze de levensstijl van de late middeleeuwen zo goed mogelijk na te spelen.

Daarnaast zijn er ook verschillende activiteiten voor jong en oud, zo worden er paarden en roofvogelshows gegeven, zijn er verhalenvertellers en kunnen bezoekers zelf eens proberen te zwaardvechten of boogschieten. Ook is er een riddertoernooi waar men hun favoriete ridder kan aanmoedigen. Het hoogtepunt is natuurlijk de grote veldslag die nagespeeld gaat worden. In 1393 werd Slot Altena door de graaf van Holland belegerd, een gebeurtenis die centraal staat tijdens de Slag om Altena.

Jacoba Concert

Op de zaterdagavond zal Altena Brass in samenwerking met de Slag om Altena een concert geven over het leven van Jacoba van Beieren. Aan de hand van middeleeuwse en klassieke muziekstukken neemt een verteller het publiek mee langs alle belangrijke gebeurtenissen uit Jacoba’s leven. Het concert zal gegeven worden op de locatie van de Slag om Altena, waardoor men zich tijdens dit concert waant tussen de middeleeuwse tenten en kampementen.

Middeleeuw Bier

Daar waar Altena en Woudrichem in het bijzonder bekend stond om zijn visserijverleden, had Altena ook nog een ander bijzonder handelsproduct in de middeleeuwen. In deze omstreken werd namelijk ook veel hop verbouwd, het basis ingrediënt voor het brouwen van bier. Altena Bier is de laatste jaren bezig de hopteelt binnen deze streek weer terug te krijgen. Tijdens het Jacoba van Beieren jaar in 2019 hebben zij al een speciaal biertje ontworpen, de Zoen van Woudrichem.

In samenwerking met de Slag om Altena zijn zij nu bezig met een bijzonder project om een bier te brouwen zoals deze in de middeleeuwen gedronken zou worden, het kuitbier.

advertentie
advertentie