Een van de vele Cruyff Courts in Nederland
Een van de vele Cruyff Courts in Nederland Hans Blomvliet

Arkel in gesprek over door Frenkie de Jong aangeboden Cruyff Court

17 juni 2021 om 07:43 Voetbal

ARKEL Frenkie de Jong won in 2019 de prijs voor ‘Talent van het Jaar’. Hij mocht een vestigingsplaats voor een Cruyff Court kiezen en koos zijn geboortedorp Arkel. De Cruyff Foundation en de gemeente Molenlanden hebben sindsdien voorwerk gedaan om een geschikte locatie te vinden. Een Cruyff Court is een belangrijke ontmoetingsplek voor inwoners. Daarom gaan gemeente en de Cruyff Foundation in gesprek met het dorp. Wat vinden zij van de plannen en de voorlopige locatiekeuze?

Een Cruyff Court is van de Arkelaren en voor de Arkelaren. De organiserende partijen willen een goed beeld krijgen van de mening van de inwoners, verenigingen en andere partijen in Arkel. De Cruyff Foundation, Gemeente Molenlanden, dorpsraad Arkel en GiGa Molenlanden werken samen om richting te geven aan de plannen voor een Cruyff Court. Draagvlak onder de omwonenden en inwoners is cruciaal. De locatie van de huidige voetbalkooi aan het de Harpstraat is nu als beste optie in beeld.

OPEN DIALOOG Daarover gaan de gemeente en Cruyff Foundation op 24 juni graag eerst met direct omwonenden in gesprek. Dit in aanloop naar een brede online bijeenkomst op 7 juli voor alle inwoners, verenigingen en andere partijen in Arkel. Deze laatste bijeenkomst is ook bedoeld om te inventariseren wat het enthousiasme is voor bijvoorbeeld de organisatie van activiteiten en een stukje beheer. Een uitnodiging hiervoor volgt nog. Tijdens de bijeenkomsten is er alle ruimte voor inbreng van de verschillende meningen en een open dialoog.

,,Een Cruyff Court kan een aanwinst zijn voor alle inwoners van Arkel, zowel jong als oud. Naast dat er flink gesport kan worden op het Court, wordt de buitenruimte zodanig ingericht dat het een fijne plek is om elkaar te ontmoeten”, aldus wethouder Lizanne Lanser. ,,We hebben voorbereidend werk gedaan, waarna peiling van de mening van onze inwoners kan plaatsvinden. We gaan daarom nu graag in gesprek met hen. Om hun mening te horen over de voorlopige locatie én de bereidheid van inwoners zich in te zetten voor het Cruyff Court.”

WAAR KOMT HET CRUYFF COURT? Bij de locatiekeuze zijn meerdere zaken zorgvuldig afgewogen, zoals situering in het dorp, bereikbaarheid, het financiële plaatje en de directe omgeving. Volgens de Cruyff Foundation ligt een Court bij voorkeur centraal in het dorp, zodat veel inwoners er plezier van kunnen hebben. Een aantal locaties is de afgelopen periode onderzocht en na de afweging van de diverse wensen en eisen ook weer afgevallen. Zoals het trapveldje naast Plein 983, het Waardje, Betondak en de trimbaan.

De huidige voetbalkooi aan de Harpstraat is hieruit als meest reële locatie naar voren gekomen.

Het college van burgemeester en wethouders neemt de uitkomsten van de bijeenkomsten mee in haar besluitvorming. Draagvlak en draagkracht voor de plannen en locatie van het Cruyff Court worden daarbij meegenomen.

Arkel heeft het Cruyff Court dus te danken aan Frenkie de Jong. Lees het interview met de moeder van deze Arkelse voetbalster waarin ze vertelt over de niet altijd makkelijke weg naar de top.

advertentie
advertentie