Mirjam Gosselink: ,,Met mindfulness leer je je te richten op het hier en nu.
Mirjam Gosselink: ,,Met mindfulness leer je je te richten op het hier en nu." Suzanne Heikoop

Mindfulness Gorinchem start nieuwe cursus

Nieuws

GORINCHEM Mirjam Gosselink vertelt enthousiast over de inhoud, opzet en ervaringen sinds ze in januari 2017 het stokje heeft overgenomen van Evelien van Straaten. Ze brengt als gecertificeerd trainer Mindfulness niet zweverig, maar praktisch en met beide benen op de grond.

door Kees Osseweijer

Mirjam: ,,Mindfulness heeft boeddhistische wortels, maar wordt in een westerse context toegepast. De cursisten leren zich bewust te worden van de eigen fysieke gewaarwordingen, gevoelens en gedachten. Hierdoor zullen ze minder snel over gaan op automatische reacties. De training stelt mensen in staat bewuster te leven, rust te nemen, anders om te gaan met stress en meer te genieten van wat er is. Veel mensen maken zich druk over het verleden, de toekomst en wat er van hen verwacht wordt: 'had ik die fout maar niet gemaakt, ik moet deze week nog een rapport maken'."

Dan is het niet vreemd dat de kans op stress toeneemt en we vergeten te zien wat er wel is. ,,Met mindfulness leer je je te richten op het hier en nu en om te gaan met alles wat er is: de prettige en minder prettige gebeurtenissen. Mindfulness zorgt voor meer focus en betere prestaties. Je wordt je bewust van je gejaagde ademhaling, leert grenzen te stellen en keuzes te maken."

De cursisten leren in acht bijeenkomsten door concentratie- en aandachtsoefeningen uit hun patroon te stappen en met focus in het moment te zijn. Theorie en oefeningen wisselen elkaar af. Tijdens het oefenen ontdekt men hoe ons denken en voelen elkaar beïnvloeden en leert men met mildheid naar lastige emoties en situaties te kijken. Elke cursusbijeenkomst heeft een eigen thema, zoals de automatische piloot, omgaan met hindernissen en accepteren.

Mirjam: ,,Ook nee is een antwoord. Als je beter voor jezelf zorgt, zorg je indirect ook voor anderen. Ik wil mensen graag leren dat ze mogen zijn wie ze zijn in plaats van wie ze denken te moeten zijn. Maar vanzelf gaat dat niet. De geleerde vaardigheden moeten echt onderhouden worden: vriendelijk volhouden met discipline!"

De cursusgroepen bestaan uit maximaal 10 personen waardoor er voldoende tijd is voor persoonlijke begeleiding. Deelnemers zijn particulieren die de cursus soms ook door hun werkgever aangeboden krijgen. ,,Het is eigenlijk merkwaardig dat bedrijven vaak een prima onderhoudsschema hebben voor het machinepark, maar dat het menselijk kapitaal veel minder aandacht krijgt."

De nieuwe cursus gaat op dinsdag 29 januari van start in de ULO, Zusterstraat 31 te Gorinchem en kent een ochtend- en avondgroep. Dinsdagavond 15 januari geeft Mirjam tevens een workshop 'Kennismaken met Mindfulness' in het Natuurcentrum Gorinchem. Aanvang: 19.30 uur. Er is ook de mogelijkheid voor individuele coaching.

Informatie/aanmelden: www.mirjamgosselink.nl/mindfulness, mg@mirjamgosselink.nl of 0619592799.

advertentie