Leren werken met een elektrische zaag
Leren werken met een elektrische zaag Avres

SITY Academy: de korte route naar een technisch beroep

Nieuws Deel je nieuws

Het bedrijfsleven in de regio vraagt steeds meer om werknemers met technische vaardigheden. Reden voor Avres, Da Vinci College, School & Bedrijf en Stichting Behouden Vaart om samen SITY Academy op te zetten. SITY Academy biedt korte, praktijkgerichte opleidingstrajecten. “De eerste acht deelnemers hebben inmiddels een praktijkopleiding elektra met succes afgerond. Een opleiding die we samen met bedrijven in de regio hebben opgezet. Zo zijn we er zeker van dat de deelnemers ook daadwerkelijk de vaardigheden leren, waar het bedrijfsleven om vraagt.”, vertelt Rudy-Jan van Zenderen van SITY Academy. 

Bij het begeleiden van mensen naar werk, ziet Avres steeds vaker een mismatch: bedrijven zoeken mensen die graag met hun handen werken en over een aantal technische basisvaardigheden beschikken. Rudy-Jan: “Vaak hebben kandidaten wel die interesse, maar zijn ze niet technisch opgeleid. Dan kan een korte, gerichte opleiding uitkomst bieden.”

SITY Academy richt zich op de basis vakvaardigheden. Daarmee kunnen de deelnemers een eerste stap zetten naar een technisch beroep. “Op dit moment zijn we bezig met een korte praktische leergang voor het installeren van zonnepanelen. Dat was een hele concrete vraag van bedrijven en overheid. We twijfelen er daarom niet aan dat de deelnemers straks meteen aan de slag kunnen bij een werkgever.”

De opleidingen van SITY Academy zijn geschikt voor een heel diverse groep mensen; werkzoekenden zonder diploma of mensen die zich willen omscholen. Ook statushouders kunnen deelnemen; indien nodig neemt SITY het actief werken aan taalvaardigheid mee in de opleiding. SITY kent geen opleidingengids met standaard opleidingen. “We gaan in gesprek met bedrijven en vragen hen welke vaardigheden zij nodig hebben op de werkvloer. Daar baseren wij vervolgens een leertraject op. Ik nodig graag bedrijven uit, die ook op deze manier willen bijdragen aan de opleidingen en zo meebouwen aan hun eigen personeelsbestand van de toekomst.”

SITY Academy is één van de initiatieven uit de ‘DOE Agenda’; het regionale actieplan waarmee de gemeenten Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden, werkgevers en onderwijs meer mensen aan het werk willen krijgen.
De opleidingen vinden plaats bij Behouden Vaart of op locatie bij de aangesloten bedrijven. SITY werkt met trainers uit het onderwijs en uit het bedrijfsleven, om het zo praktisch mogelijk te houden.

Interesse? Mail: rudy@sityacademy.nl

advertentie