Levendige discussies tijdens CDA-Plein

16 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

De uitspraken van de minister sloten aan bij presentaties tijdens de Gorcumse gemeenteraadsvergadering dinsdag over de Wmo (wet maatschappelijke ondersteuning) en het lokaal gezondheidsbeleid. Veel kinderen zijn te dik en in Gorinchem is de jeugd zelfs dikker dan in de regio.

‘De jeugd maakt een slechte start’ GORINCHEM - Minister Ab Klink (volksgezondheid) vindt dat het Zorgstelsel tekort schiet op het gebied van preventie. ,,Preventie is in Nederland lang een ondergeschoven kind geweest. En zeker wat betreft de jeugd lopen we in Europa ver achter. De jeugd maakt bij ons een slechte start,” aldus de minister tijdens het provinciaal CDA-Plein donderdag in de Gorcumse Nieuwe Kolfbaan.

Veel te dik

Annemarie Batenburg van de GGD Zuid-Holland deelde mee dat bijna twintig procent van de kleuters in groep twee (5-jarigen) aan overgewicht lijdt, in groep vier (7-jarigen) is dat aantal al gegroeid tot een kwart van de kinderen. Van de volwassenen is ongeveer de helft te dik, daarnaast lijdt elf procent aan obesitas (vetzucht).

Diabetis

Minister Klink hield de aanwezigen voor dat in de nabije toekomst zeventig procent van de kosten in de gezondheidszorg gerelateerd zijn aan chronische ziekten zoals diabetis en hartfalen. De zorgverzekeraars kunnen volgens de minister een grote rol spelen bij preventie met bijvoorbeeld ‘Fitness op Recept’ en invoering van eigen risico’s. De rol van de huisarts kan hierin duidelijker zijn en op scholen is op het gebied van preventie veel te doen; gezondere voeding, geen alcohol of drugs en meer bewegen. Vanuit de zaal werd in dit verband gewezen op de rol van ouders.

Mantelzorg en werk

Het CDA-Plein had een informeel karakter. Na de inleiding van de minister over het zorgstelsel werd aan de hand van stellingen over de Wmo discussie in de zaal gevoerd. De stelling van verzorgingshuisdirecteur Ria Heykoop leverde de meeste reacties op. Haar stelling was: ‘De zorg kan niet zonder mantelzorgers. Meer arbeidsparticipatie is daar strijdig mee.” Zij bedoelde dat als ook alle vrouwen gaan werken zij geen tijd meer hebben om voor hun bejaarde vaders en moeders te zorgen.

Zware taak

De stelling leverde veel reacties op. Sommigen vinden dat ook mannen meer hun steentje kunnen bijdragen in de zorg, anderen opperden dat werkgevers soepeler kunnen zijn voor mantelzorgers en dat er in bijvoorbeeld de CAO meer rekening kan worden gehouden met de thuissituatie. Tevens werd geopperd dat mantelzorg een hele zware taak is, maar dat anderzijds mantelzorgers niet alles naar zich moeten toetrekken.

De zaal concludeerde tenslotte dat er een ‘hele golf senioren’ komt en dat ook zij veel vrijwilligerswerk zouden kunnen doen.

advertentie
advertentie