Da Vinci geeft les in Gasthuis

9 september 2008 om 00:00 Nieuws

Sommigen vinden het wel een beetje eng, dat is van de gezichten af te lezen, maar anderen die al wat verder zijn met de opleiding Helpende Zorg en Welzijn reageren direct heel nuchter ,,ja, maar we kiezen toch voor dit vak.” En de bewoners vinden het best leuk. Om te beginnen was het gisterochtend een klein feestje met taart en veel gezelligheid. Ook kregen de bewoners ieder een apparaatje waarin ze zelf kunnen beoordelen hoe de leerlingen het doen. Ook dat is een beetje onwennig. ,,Als we ze nou lekker verwennen, krijgen we vast een goede beoordeling,” grapt een meisje.

‘Hier was je geen pop, maar echte mensen’ GORINCHEM - Een groep van zo’n 35 leerlingen, bijna allemaal meisjes, van het Da Vinci College verruilden gisterochtend (maandag) de schoolbanken voor de echte werkvloer. Een beetje onwennig druppelden zij het Grand Café van het Gasthuis binnen, waar zij de komende tijd ‘realistisch gaan leren’. Niks oefenen op poppen dus, maar in het echt bewoners wassen en verzorgen, samen koken en eten en activiteiten uitvoeren.

Twee per afdeling

De leerlingen worden opgesplitst in kleine groepjes en krijgen gedurende twintig weken de zorg over twee huiskamer in het Gasthuis en een afdeling in De Schutse. Daar verzorgen zij het werk van alledag onder begeleiding van een docent en medewerkers van Rivas. ,,Voor de bewoners verandert er niets,” aldus het persbericht van Rivas Zorggroep. Maar het zal op de afdelingen waarschijnlijk wel wat drukker worden. Zeker meer handen aan bed en tafel, en docenten en medewerkers die alles goed in de gaten houden.

Les op locatie

Het is voor het eerst dat het Da Vinci College en Rivas Zorggroep de handen zo stevig ineen slaan, en voor zover bekend is dit ‘realistisch leren’ uniek in Nederland. Les op locatie. Dat is heel anders dan stage, de docenten komen immers mee. En de leerlingen hebben na hun opleiding niet alleen een goed diploma op zak, maar tevens ervaring op hun c.v. staan. Dat kunnen de schoolverlaters van elders in het land, die alleen een stage hebben gelopen, niet zeggen.

Vanuit het Da Vinci College is de werkwijze als volgt; gedurende een periode van negen weken verblijft een klas leerlingen twee dagdelen per week in het verpleeghuis. In groepjes van twee voeren zij de taken en opdrachten uit in een vaste huiskamer. Zij worden gecoacht door een docent en werkbegeleider. Het is voor de leerlingen door dit project mogelijk om de opleiding versneld af te ronden.

Meer ervaring

Regiomanager van Rivas Zorggroep Cor van Vlaanderen is eveneens content met de samenwerking. ,,We hebben nu meer leerwerkplaatsen in het Gasthuis en in de Schutse, en nieuw is het ‘realistisch leren’. Je werkt dan in het eggie.” En Josje Verhoeven van Da Vinci legde zowel leerlingen en bewoners de bedoeling van dit nieuwe project nog eens uit.

Eén leerling, Barrie, kreeg de eer om samen met een bewoonster van het Gasthuis de taart aan te snijden. ,,Als we echt gaan werken, dan zal ik voortaan op tijd komen.” Met deze belofte zette hij het mes in de taart waarna bewoners en leerlingen nog gezellig konden napraten.

advertentie
advertentie