‘Burgermoeder’ voor Hardinxveld

4 november 2008 om 00:00 Nieuws

Sinds het vertrek van burgemeester Arie Noordergraaf in 2006 zwaaide waarnemend burgemeester Roel Augusteijn de scepter over de gemeente. Uit onderzoek was namelijk gebleken dat de bestuurskracht van de gemeente niet toereikend was om de burgemeestersvacature open te stellen. Met Augusteijn als interim-burgemeester zette Hardinxveld-Giessendam een goede koers in en in juni werd de burgemeestersvacature opengesteld. Bijna vier maanden en 19 sollicitanten later is de keus gevallen op Maria Wiebosch-Steeman.

‘Ik kijk uit naar samenwerking met Gorinchem’ GORINCHEM / JACOBSWOUDE - Ze schrijft historie in Hardinxveld-Giessendam. Maria Wiebosch-Steeman wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van de gemeente. De 58-jarige in Castricum geboren GroenLinks politica is op het moment nog burgemeester van de gemeente Jacobswoude, die begin volgend jaar door herindeling ophoudt te bestaan. Met de komst van Wiebosch zal dus ook de politieke kleur van de gemeente veranderen. VVD’er Jaap Tromp, fractievoorzitter en voorzitter van de vertrouwenscommissie, is blij met het besluit van de raad om Wiebosch voor te dragen als nieuwe burgemeester van het dorp: ,,Ik denk dat we met mevrouw Wiebosch-Steeman een frisse burgemeester krijgen. Ze is iemand die getuigt van visie en we zien uit naar haar komst.”

Door Marjanne Dijkstra

Politiek Hardinxveld-Giessendam is opgetogen over de komst van Wiebosch. VVD’er Tromp noemt haar een ‘prima mens, die met haar kwaliteiten op nummer een is gekomen’. De grote christelijke achterban in Hardinxveld-Giessendam is onverdeeld enthousiast. Jan de Vos (SGP) was toch wel verrast maar ziet de politieke kleur van Wiebosch niet als een probleem: ,,Een burgemeester staat boven de partijen. Het belangrijkste is dat iemand het goed doet en de gemeente bestuurskracht geeft. Als mevrouw Wiebosch daarin ‘haar vrouwtje’ staat, vind ik dat oké. Dat zullen we moeten ervaren.” ChristenUnie-fractievoorzitter Cor Voorberg is tevreden met de keus: ,,Ze is een verbinder en een netwerker en heeft een prima visie. De Hardinxveldse bevolking moet van vooroordelen af.”

Maria Wiebosch zelf is in haar werkkamer in het gemeentehuis van Jacobswoude enorm blij. ,,Ik heb enorm veel zin om aan de slag te gaan in Hardinxveld-Giessendam. In de zomer ben ik met mijn man in het dorp geweest. Het was heel rustig en het viel ons op hoe mooi het langs de Giessen is.” Wiebosch ziet zichzelf meer als een bestuurder dan een politicus en kijkt uit naar de samenwerking met buurgemeente Gorinchem. ,,Kleinschaligheid is niet altijd zaligmakend, maar ik ga eerst kijken hoe Hardinxveld-Giessendam verder op poten gezet kan worden. Daarin speelt de samenwerking met de buurgemeente Gorinchem natuurlijk een grote rol. De samenwerking die er nu al is vind ik mooi.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie