Politie zet ‘najaarsoffensief’ in

4 november 2008 om 00:00 Nieuws

En met het ‘najaarsoffensief’ bedoelt Bart Willemsen dat de politie liever niet achter de zaken aan wil lopen, maar er ‘aan de voorkant’ bij wil zijn. Uit cijfers blijkt dat de meeste rottigheid aan het begin van de avond plaatsvindt; tussen 17.00 en 21.00 uur. ,,Een inbreker kan vanaf de autoweg om een uur of zes een straat inrijden en in één opslag zien wie niet thuis is.”

Donkere dagen: Meer inbraken en vandalisme REGIO - ,,Wij zijn aan het eind van ons Latijn. Help ons.” Districtschef Alblasserwaard Vijfheerenlanden Bart Willemsen van de politie besluit zijn betoog over het ‘najaarsoffensief’ met een duidelijke hulpkreet. Nu de donkere dagen weer zijn aangebroken zal het aantal inbraken, diefstallen van en uit auto’s en vandalisme weer aanzienlijk toenemen. De politie roept de hulp van de maatschappij in, zowel van instanties als van alle burgers.

In de donkere tijd van het jaar, eigenlijk van nu tot 1 januari slaan dieven en vandalen toe. Om dat zo veel mogelijk te voorkomen wordt er in de regio van alles en nog wat bedacht en ingezet. Zoals samenwerking met gemeenten en andere partners, licht teamchef Kees Geers uit. ,,Samen met jongerenwerkers en corporaties ontmoetingsplaatsen van jongeren in de gaten houden. Op sommige plaatsen worden ook burgers ingezet, bijvoorbeeld bij Stellingmolen in Papendrecht waar bewoners twee avonden per week in samenwerking met de politie toezicht houden. In Sliedrecht wordt in samenwerking met de horeca in de Kerkbuurt een campagne tegen vandalisme gevoerd. Tegen zakkenrollerij ‘een smerige vorm van criminaliteit’ wordt een Targetteam ingezet in winkelcentra en op markten. In Sliedrecht, Papendrecht en Alblasserdam werken buurtagenten samen met ouderenverenigingen om senioren voor zakkenrollers te waarschuwen.

En er is een Targetteam tegen diefstallen van en uit auto’s. Er worden soms lokauto’s ingezet om de boeven te pakken. Niet alleen dure wagens zijn in trek. De laatste tijd worden ook onderdelen zoals airbags uit auto’s gesloopt en meegenomen. Wat betreft diefstallen uit auto’s doet de politie nadrukkelijk een oproep aan inwoners om laptops en tomtoms niet in de auto’s achter te laten. Dat is bijna vragen om diefstal. Op verzoek (en kosten) van de gemeenten Giessenlanden, Leerdam en Zederik worden bij parkeerplaatsen grote waarschuwingsborden geplaatst ‘Haal uw auto leeg, laat anderen dat niet voor u doen!’. Eén van de gevoelige plaatsen is in Meerkerk bij het AC restaurant. Menig voertuig is daar al gekraakt.

In Hardinxveld-Giessendam, Meerkerk en Lexmond en binnenkort ook in Gorinchem zijn huis-aan-huis brieven verspreid met een oproep aan de bevolking om ook waakzaam te zijn. ,,In de maanden november en december verhoogt het aantal woninginbraken. Wij zijn zo veel mogelijk in de wijken, maar uw hulp als buurtbewoner is van groot belang,” aldus de brief met een oproep om bij iets verdachts de politie te bellen en als het kan een kenteken te noteren. Bij spoed uiteraard 112, zonder zwaailicht: 0900-8844. Via dit nummer kan ook naar de wijkagent gevraagd worden.

,,De mensen kunnen zelf hang- en sluitwerk controleren. Goede verlichting is ook belangrijk,” legt teamchef Johan den Hartog verder uit. In Giessenlanden zijn buurtcontactpersonen, die toezicht houden en contact hebben met de wijkagent. In Giessenlanden worden momenteel regelmatig schuurtjes opengebroken en bijvoorbeeld paardenzadels gestolen. ,,Met een beetje burgerparticipatie moeten er lichtpuntjes komen. Mensen kunnen ook lid worden van SMS-Alert. Alle beetjes helpen om de donkere dagen goed door te komen.”

advertentie
advertentie