‘Kiosk De Vogelkop moet blijven’

Nieuws

Exploitant Arjan van Lith vermoedt dat er verschillende belangen in het geding zijn. Bezoekers zijn spontaan een handtekeningenactie gestart om de voorziening open te houden. Onder het motto ‘De Vogelkop moet open blijven’ zijn nu al 800 handtekeningen verzameld.

SPIJK - Onbezorgd een dagje naar het Lingebos is volgend jaar niet meer zo zeker. Staatsbosbeheer wil de kiosk ‘De Vogelkop’ sluiten en daarmee ook de EHBO post.

Door Gerard Droog

Ondanks de vakantie-uittocht hebben vele gezinnen hun weg naar het Lingebos weten te vinden. Voor een ijsje, frietje of frisdrank hoeven bezoekers niet ver te lopen. Al jaren voorziet de kiosk De Vogelkop in deze behoefte. Daar komt volgend jaar als het aan Staatsbosbeheer ligt verandering in. Dan moet de kiosk en de EHBO post dicht.

Arjan van Lith, exploitant van de kiosk, was onaangenaam verrast door dit besluit. ,,Ieder jaar sluit ik een contract met Staatsbosbeheer af. Toen ik dit jaar maar niets hoorde, heb ik zelf contact opgenomen. Uit dat telefoongesprek bleek dat zij dit seizoen het doek al wilden laten vallen. Na veel vijven en zessen heb ik het alsnog voor elkaar gekregen dit jaar open te gaan. Naast onze kleinschalige horeca faciliteit hebben wij ook een EHBO post en een toiletvoorziening omdat die van Staatsbosbeheer vaak afgesloten is. De eerste hulppost voorziet zeker op drukke dagen in een grote behoefte. Op Tweede Pinksterdag bijvoorbeeld hadden wij 3000 bezoekers en hebben toen 34 wespensteken moeten behandelen. In geval van grotere calamiteiten kunnen wij direct de hulpdiensten waarschuwen. Staatsbosbeheer stelt zich echter op het standpunt dat mensen voor hun ijsje of eerste hulp naar camping Het Lingebos moeten, maar die ligt op een half uur lopen aan de andere kant van de plas.” ,,Ook uit sociaal oogpunt is sluiting niet wenselijk. De boswachter is niet altijd in de buurt. Dan houden wij een oogje in het zeil. Zo hebben wij vorige week nog een paar knullen, die op hun scooters over het terrein aan het crossen waren, weggestuurd.” Volgens van Lith spelen andere factoren een rol. ,,Dit jaar heeft de camping ‘eeterij BuitenGewoon’ geopend. Ik denk dat er met de eigenaren van de camping afspraken zijn gemaakt dat één horecavoorziening in het Lingebos voldoende is en ik daarom moet sluiten.” Lizzy Huttenhuis van de camping bestrijdt dit. ,,Daar is geen sprake van. Ik denk dat het meer te maken heeft met het feit dat de kiosk onregelmatig open is. Dan kun je beter een voorziening zoals wij hebben die zeven dagen per week geopend is.” ,,Onzin,” vervolgt van Lith, ,,natuurlijk zijn wij niet altijd open. Bij slecht weer heeft dat ook geen enkele zin, dan is hier geen ‘kip’ te bekennen. Bij goed weer zijn wij altijd open. Ik vind de voorgenomen sluiting uit veiligheidsoverwegingen onverantwoord en zeg eerlijk, je denkt toch niet dat mensen een half uur gaan lopen voor een ijsje of frietje.”

Waarnemend wethouder Cor van Ooijen van de gemeente Lingewaal laat in een eerste reactie weten niet blij te zijn met de voorgenomen sluiting. ,,Ik zou dat bijzonder betreuren, zeker omdat ook de veiligheid van bezoekers in het geding is.”

Staatsbosbeheer was wegens de vakantieperiode nu niet in staat te reageren.

advertentie
advertentie