Bunkers en landschap monument

29 september 2009 om 00:00 Nieuws

Minister Plasterk maakte de maatregel vrijdag bekend. Onderdelen van de Waterlinie waren al monument, maar nu is dus het hele verdedigingswerk beschermd, inclusief de honderden bunkers, sluizen, dijken en vestingsteden. De beslissing van minister Plasterk ligt in de lijn van de nieuwe aanpak van de bescherming van rijksmonumenten. Daarbij is het mogelijk om naast het monument ook de omgeving te beschermen. Te denken valt aan landschappen, kanalen en dijken. De status van rijksmonument zorgt voor extra bescherming.

Hele Waterlinie nu beschermd rijksmonument GORINCHEM - De hele Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt rijksmonument. Vooralsnog betekent dit voor Gorinchem dat alleen het bunker in de weilanden in Gorinchem-Oost nu officieel monument is. In de gemeente Lingewaal staan meer van deze bunkers. Er is nu overleg of de vestingwerken van Gorinchem eveneens tot de linie behoren. De stadswallen en de inundatiesluis bij Dalem waren al monumenten en daarmee beschermd.

Volgens een woordvoerster van de gemeente Gorinchem is bij de bouwplannen in Gorinchem-Oost altijd rekening gehouden met de mogelijke monumentenstatus. Voor het gebied rond de bunker zijn geen nieuwbouwplannen gemaakt.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie was een militaire verdedigingslinie waarbij een strook land van Pampus tot de Biesbosch onder water gezet kon worden, om zo de vijand tegen te houden en de grote steden te beschermen. In een paar uur kon het hele gebied onder water gezet worden.

De linie lag als een beschermende buffer met 46 forten voor de steden van Holland, 85 kilometer lang en 5 kilometer breed. Daarnaast bestaat de linie uit de vijf vestingsteden Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem.

advertentie
advertentie