‘Ik ben diep in mijn ziel geraakt’

6 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

De gemene diefstal is al weer een maand geleden gepleegd, maar de schrik zit er bij de 89-jarige mevrouw Wil Zillig – van den Berg nog goed in. Zij woont in de Piazzaflat en gaat eigenlijk nooit alleen geld pinnen. ,,Altijd met mijn dochter Trudy,” zegt zij beslist. De kranige dame heeft de nodige maatregelen getroffen om niet ‘gerold’ te worden. Daarom bewaart ze haar pinpasje niet in de portemonnee, maar apart, thuis in de kast.

Instanties laten beroofde dame in de steek GORINCHEM - ,,Het is de tweede keer al hoor, dat ik ben beroofd. De eerste keer was in december. Toen is bij het Kruitvat mijn portemonnee uit mijn dichtgeritste tas gestolen. Maar dit keer was het veel erger: mijn pinpasje, die ik altijd in een apart etuitje opberg. Al m’n spaargeld, 3000 euro, voor mijn negentigste verjaardagsfeest weg. Alles weg. Ik ben diep in mijn ziel geraakt.”

,,Maar dit keer ging ik met mijn dochter boodschappen doen bij Albert Heijn. Daar is ook een pinautomaat dus kon ik meteen wat geld opnemen.” Trudy van Kesteren stopte de boodschappen bij de kassa in de tassen, het was druk in de winkel. Op het bankje bij de pinautomaat hangen wat jonge mensen rond. Mevrouw Zillig gaat vast geld opnemen en komt even later nietsvermoedend thuis. ,,Ik wilde het pasje weer in de kast opbergen en oh, het was weg. Overal gezocht en gekeken, zelfs onder de bank, maar nergens te vinden.”

In onzekerheid belt ze meteen met haar kinderen Cor en Trudy van Kesteren. Cor neemt direct contact op met de bank om de rekening te blokkeren, maar hij ziet via internetbankieren dat er al grote hoeveelheden geld zijn afgeschreven. ,,Je houdt het niet voor mogelijk,” zegt hij nog verbaasd. ,,Om 15.11 uur pint mijn schoonmoeder 250 euro, twintig minuten later in de binnenstad bij de SNS-bank 750 euro, het maximale bedrag dus en een kwartiertje later 2450 bij de herenmodezaak aan de overkant.” In nog geen half uur tijd is al het spaargeld van mevrouw Zillig weg.

Stroop

Cor van Kesteren trok pas bij de media aan de bel naar aanleiding van berichten over skimmen bij pinautomaten. ,,Dan staat er in de krant dat je meteen de politie moet bellen. Nou, wij hebben een maand geleden aangifte gedaan en het is nog niet geregeld voor mijn schoonmoeder. Schandalig zoals ze door de instanties wordt behandeld.”

Na de aangifte, ,,dat was al een heel gedoe”, kwam de politie in actie. Het winkelmeisje van de herenmodezaak kon het signalement geven en uiteraard werden videobeelden van de bank bekeken. Het ging om drie vrouwen en een man met Oost-Europees uiterlijk, 20 tot 25 jaar en ongeveer 1.65 meter lang.

,,Maar daarna hebben we niets meer gehoord,” zegt Van Kesteren kwaad. ,,En bij de bank loopt het helemaal als stroop. Het duurde weken voor mijn schoonmoeder weer een pasje had en het was heel lastig die weer te activeren. ‘Ik moest wel vijf keer een handtekening zetten’. Het gaat er nu niet om zielig te doen en ach en wee te roepen, maar om al die senioren die de dupe zijn van dit soort praktijken. Mijn schoonmoeder heeft na de aangifte helemaal niets meer gehoord, niet van de politie, niet van de bank – ze heeft nog geen cent teruggehad – en niet van slachtofferhulp. Nu komen ze overigens wel van slachtofferhulp.”

Van Kesteren is zwaar teleurgesteld in deze instanties en hij vindt dat er meer gedaan moet worden om diefstallen bij pinautomaten te voorkomen. ,,Kijk, bij de Rabo-automaat in Piazza kunnen ze zo met een scooter voorbij rijden en je tas wegrukken. Waarom geen hekje ervoor? En zo meer van die dingen.” Maar het ergste vindt hij toch die nare ervaring. ,,De emoties lopen soms hoog op hoor.”

Media

Mevrouw Zillig durft amper nog een boodschap te doen. ,,Toen bij het Kruitvat zei dat meisje aan de kassa dat ik mijn portemonnee zeker vergeten was. ‘U bent al wat ouder he’, zei ze. Nou, ik ben toch niet achterlijk. Het was net een klap in mijn gezicht, onbedoeld natuurlijk. Maar ik weet heus wel of ik mijn portemonnee vergeten ben of dat ie gestolen is.”

Mevrouw Zillig weet heel goed waar zij het over heeft. Zij is druk deze dagen, veel media die haar verhaal willen horen. Tv Rijnmond komt andermaal met een grote camera langs, omdat er zoveel reacties waren. ,,Nee, we hoeven geen donaties van de mensen. Dat verjaardagsfeest komt er echt wel. Hoewel, als een partycentrum ruimte beschikbaar wil stellen, dan kunnen we dat in overweging nemen,” vertelt Van Kesteren zonder blikken of blozen voor de televisie. Mevrouw Zillig wordt op dinsdag 1 december 90 jaar. De datum staat in ieder geval al vast.

Volgens een woordvoerster van de politie ,,is het niet netjes dat we de mensen niet op de hoogte hebben gesteld van het lopende onderzoek. Als iets op 3 september is gebeurd dan is het wel zo fijn als de mensen weten waar ze aan toe zijn. Inmiddels hebben wij de camerabeelden opgevraagd bij de SNS bank, maar vanwege het onderzoek kunnen we nog niet vertellen wat hierop te zien is. Wat betreft het wel of niet terugkrijgen van het geld. Dit is een zaak van de bank in kwestie. daar heeft de politie niks mee te maken.”

advertentie
advertentie