Cursus bijenhouden

8 februari 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – Wereldwijd is 2010 uitgeroepen tot het 'Internationale Jaar van de Biodiversiteit’ en ook in Gorinchem wordt er stilgestaan bij dit thema. Natuurcentrum Gorinchem en Bijenvereniging Gorinchem e.o. houden 5 maart een mini symposium genaamd 'Biodiversiteit 2010, Een Bijzonder Jaar' en starten met een basiscursus bijenhouden. Hiermee hopen zij de aandacht te vestigen op het verbeteren van het leefmilieu van de uitstervende honingbij.

Door Nadine Klinkenberg

De honingbij wordt wereldwijd bedreigd met uitsterven en dat is een zware klap voor het ecosysteem, de economie en de mens. Jet de Jonge, educatief coördinator van Natuurcentrum Gorinchem: ,,De bijen zorgen voor bestuiving van bloemen. Denk bijvoorbeeld aan de appelboom, de vrouwelijke bloesem moet bestuifd worden met het stuifmeel van de mannelijke bloem. De bij helpt dus bij het bevruchten, doen ze dat niet dan krijg je ook geen vrucht. Dus zonder de bij kunnen we niet genoeg voedsel produceren. ,,Tijdens het symposium worden genodigden, allen verbonden met het buiten leven, uitgelegd hoe zij hun steentje kunnen bijdragen aan een beter leefmilieu voor de bij. ,,Boeren, natuurverenigingen, beleidmedewerkers, zij hebben allemaal invloed op belangrijke beplanting voor de bij. We hebben meer drachtplanten nodig, waar veel honing inzit. Bijen verdwijnen voornamelijk door dat er een tekort aan voeding voor hen is. Daarom is het doel van het symposium is om te kijken naar de mogelijkheden om de kansen voor het overleven van de honingbij te vergroten.”

,,Bijen zijn van groot belang voor de biodiversiteit”, aldus Arnold Kool, bestuurslid Bijenhoudersvereniging Gorinchem. ,,Niet alleen maar voor allerlei fruitteelten, maar ook voor bomen en struiken, die weer vruchten opleveren voor vogels en andere dieren.” Al 26 jaar is Kool imker, ,,en ik vind het nog steeds leuk om te doen”. Door het geven van een cursus hoopt hij ook anderen enthousiast te krijgen.

Kool geeft de cursus samen met een leraar van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging, die de theorielessen voor zijn rekening neemt en supervisie heeft op de totale cursus om de kwaliteit te waarborgen. De praktijklessen geeft Kool samen met collega imkers. Tijdens deze lessen krijgen de cursisten te zien wat zich daadwerkelijk afspeelt in een bijenkast en hoe je met een bijenvolk moet omgaan.

,,De fascinatie dat één koningin zorgt voor een kast vol nakomelingen, wat er in de zomer wel meer dan 60.000 stuks kunnen zijn. Met elkaar zorgen de werksters dat er raten worden gebouwd met bijenwas en dat er veel nectar en stuifmeel wordt opgeslagen als honing. Maar ja, deze honing, die zij gebruiken om de winter door te komen, vinden wij mensen ook wel lekker. Dus oogsten wij die van een bijenvolk. Om ervoor te zorgen dat ze toch de winter doorkomen, krijgen de bijen van imkers weer een suikervoorraad terug. ,,Je staat als imker zo dicht bij de natuur en dat is er zo mooi aan".

Voor informatie of aanmelding voor de basiscursus Bijenhouden: 0183-304022 of mailen naar nbv.gorinchem@gmail.com.

advertentie
advertentie