Expositie Het genie van Gorcum

22 juni 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het genie van Gorcum. Zo luidt de titel van de nieuwe expositie die tot en met 29 augustus is te bezichtigen in het Gorcums Museum. Afgelopen vrijdag is deze expositie over de Hollandse Waterlinie geopend door Martin van Engelshoven-Huls, gedeputeerde Cultuur, erfgoed en kunsten van de provincie Zuid-Holland.

De expositie belicht het verleden, heden en toekomst van de overblijfselen van de Nieuwe Hollandse waterlinie in de regio. Uitgangspunt is de belangrijkste garnizoensstad Gorinchem in het zuiden van de waterlinie. Gorinchem was het ontwerpcentrum (Genie) en het logistieke centrum voor de omringende forten in het Gelderse en Brabantse. In deze expositie nu dus speciale aandacht voor de historie van van de forten, waterwerken, het militaire landschap, het garnizoen en de genie. Het verleden komt tot leven in een fraaie presentatie waarin maquettes, kaarten, tekeningen en foto’s de bezoeker een indruk geven van de betekenis van deze belangrijke (historische) verdedigingslinie.

Enkele beeldende kunstenaars geven daarnaast hun persoonlijke visie op oorlog en geweld. Deze tweede laag vormt een integraal onderdeel van de tentoonstelling. De tentoongestelde werken laten vooral de offensieve en defensieve kanten zien van oorlog, aanval en geweld. Regelmatig relativerend, met een knipoog, maar wel steeds met een achterliggende boodschap dat oorlog nergens toe leidt. Er is werk aanwezig van onder andere: Armando, Atelier van Lieshout, Van Eijk&Van der Lubbe, Axel van der Kraan, Bastienne Kramer, Ted Noten, Jens Pfeifer en Fernando Sanchez Castillo.

Veel fortificaties van de Hollandse Waterlinie zijn momenteel in gebruik voor uiteenlopende activiteiten. Fort Asperen is een kunstfort waar tweejaarlijks een grote kunstmanifestatie plaatsvindt. Fort Vuren wordt momenteel gerestaureerd, maar is gedeeltelijk geopend. Fort Altena heeft grote plannen voor uitbreiding. Veel van deze activiteiten, restauratieplannen en toekomstvisies zijn in de tentoonstelling opgenomen. Het is fascinerend om te zien wat er met tot de verbeelding sprekende en altijd met enige geheimzinnigheid omgeven forten gedaan kan worden.

De tentoonstelling is een project van het Gorcums Museum en is gerealiseerd in nauwe samenwerking met de gemeente Gorinchem, het regionaal archief gorinchem, Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie, Slot Loevestein en het Hoofdkwartier NHW. Een belangrijk doel van de tentoonstelling is om historie, actualiteit en recreatieve mogelijkheden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie Zuid goed onder de aandacht te brengen. De organisatie wil hiermee ook actief bezoek van de vesting en de forten in de drie provincies stimuleren.

Op 26 juni en 1 augustus wordt er een extra Waterlinieprogramma aangeboden in het Gorcums Museum. Op 10 en 24 juli staat de themabus van de provincie Zuid-Holland op de Grote markt om bezoekers te informeren over de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

advertentie
advertentie