‘Het lijkt wel of je in Feyenoord I speelt’

17 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Gerard Groenenberg (60 jaar) gaat nu voor de 50 kilometer in 4daagse

Altijd werken, altijd druk voor het verenigingsleven. Gerard Groenenberg is een Echte Bliek, zoals hij zelf zegt, en van huis uit nauw verbonden met voetbalvereniging SVW. Zijn vader heeft veel voor de club gedaan, evenals zijn grootvader. Gerard Groenenberg heeft als voorzitter jaren geknokt voor verhuizing van de club naar Gorinchem-Oost. Dat bleek een onmogelijke missie, maar SVW heeft nu, na hele moeilijke jaren, een prachtig onderkomen op Molenvliet. ,,Het gaat nu goed met SVW,” wist Groenenberg toen hij enkele jaren geleden de teugels losliet. ,,Uiteindelijk heeft toch de gemeente de club gered.” Maar al het werk, Groenenberg heeft al zestien jaar een eigen bedrijf, de stress en de ongezonde levensstijl met veel pilsjes en sigaren, zijn hem niet in de koude kleren gaan zitten. ,,Ik woog 110 kilo en kreeg klachten. Eerst ‘suiker’ en in 2005 kwam daar een gevaarlijk hoge bloeddruk bij. Mijn huisarts zei ‘Je bent een tijdbom’. Ik heb die boodschap toen aan niemand verteld, maar ik dacht ‘hij meent het echt’. Ik moest iets gaan doen.”

ARKEL/NIJMEGEN – Als deze editie van De Stad Gorinchem vandaag uitkomt heeft Gerard Groenenberg de eerste dertig van de tweehonderd kilometer van Dé 4daagse van Nijmegen er al op zitten. ,,Tienduizenden mensen moedigen je aan op de Waalkade. Het lijkt wel of je in Feyenoord I speelt,” vertelt hij lachend. Vorig jaar nam Gerard voor het eerst deel aan dit grootste internationale wandelevenement. ,,Ik wilde het eens proberen, toen veertig kilometer elke dag. Maar nu ga ik voor de vijftig.”

Door Everdien Hamann

De 4daagse van Nijmegen is zo populair, dat Gerard al ver van te voren geen slaapplaats meer kon boeken in de directe omgeving van de Keizerstad. ,,Ik heb een hotel in Wageningen.” Daar stond hij vanmorgen om 2.00 uur op. Volgens zijn planning heeft hij dan een uur de tijd voor persoonlijke en vooral voetenverzorging. ,,Dat moet je echt heel goed doen,” weet hij uit ervaring. Dan op weg naar de Waalsprinter bij Lent, een snelle busverbinding die tijdens de 4daagse af en aan rijdt. De start van de vijftig kilometer is dan om 4.00 uur op de Wedren in Nijmegen. Bewapend met zijn echte Meindl wandelsportschoenen en zijn 4daagse rugzak gevuld met acht bruine boterhammen, veel water, soms een banaan en altijd drop (voor het zout) bindt hij dan de strijd aan met zichzelf.

,,Je moet rustig starten,” zegt Gerard beslist. ,,Zo’n 5.5 kilometer per uur. Gaandeweg kan je het tempo dan opvoeren naar 6.5 kilometer per uur. Je moet niet te snel beginnen, want dan word je moe en moet je eerder rusten.”

‘Vroeger vond ik wandelen niks. Daar heb ik me schromelijk in vergist’

Gerard Groenenberg heeft de afgelopen jaren een topconditie voor het wandelen opgebouwd en een heel eigen systeem ontwikkeld om dat te bereiken. Zijn vrouw Annabel volgt hem per computer op de voet. Daar houdt zij de trainingsschema’s bij. Want de 4daagse loop je niet zomaar. Daar moet je goed beslagen ten ijs komen.

,,Ik heb nooit geweten dat wandelsport iets voor me was,” vertelt Gerard. ,,Mijn moeder was vroeger lid van wandelsportvereniging De Juliaantjes. Dat vond ik toen helemaal niks. Maar ik heb me daar schromelijk in vergist hoor. Ik denk dat ik het wandelen van haar heb,” lacht hij.

Een paar jaar geleden kreeg hij de veelbetekenende waarschuwing van zijn huisarts. ,,Ik was een tijdbom,” zei hij. ,,’Straks zit je in Het Gasthuis’. Ik had mijn grootvader altijd als voorbeeld genomen. Die is 90 jaar geworden en had zijn hele leven gezopen en gerookt. Maar ja, hij fietste veel. En mijn vader zei altijd ‘Jij bent een Groenenberg’, alsof je dan niks kan overkomen. Maar nu moest ik toch echt iets gaan doen. Ik ben eerst gaan fietsen en zo. Maar dat is niks voor mij hoor,” weet Gerard nu.

‘In de winter ga ik als ‘Swiebertje’ door de vrieskou’

Twee jaar geleden overleed een goede bekende en leeftijdgenoot van Gerard plotseling op 58-jarige leeftijd. Het slechte nieuws sloeg in als een verlammende mokerslag. ,,Ik stapje in Arkel mijn huis uit, de dijk op, en begon te lopen.” Zo startte Gerard Groenenberg een ander leven. Het bleef niet bij ‘een eindje lopen’. Het werd een vast rondje om Arkel; precies 6 kilometer. Elke ochtend bij dageraad. ,,Ik leef bij daglicht. En de zaak mag er niet onder lijden. Het werk gaan natuurlijk gewoon door. Ik heb nog geen dag verzuimd.” Het tempo werd opgevoerd en de kilo’s vlogen eraf. De trouwe labrador Chaplin zag deze wandelingen op een gegeven moment helemaal niet meer zitten, en bleef voor het huis op de dijk staan, de baas nakijkend.

,,Ik was in één jaar tijd van 110 naar 89 kilo en voelde me veel beter. In de winter ga ik als een soort ‘Swiebertje’ door de vrieskou. In oude kleding, maakt niet uit. Na de training thuis douchen en dan kom je fris op je werk.” Van lieverlee werd met het rondje Arkel een trainingsschema opgezet. ,,Ik loop nu twee keer in de week twee en een half rondje Arkel op tempo en twaalf keer in het jaar grote wandeltochten, dat zijn dan duurtochten van veertig of vijftig kilometer. De Vesting3hoek, via Brakel, Leerdam en Arkel. Of georganiseerde tochten.” Daarbij is voeding aangepast. ,,Veel pasta voor de spieren, geen suiker. Maar er is nog wel ruimte voor een pilsje hoor,” lacht Gerard, ,,een mens moet ook lekker kunnen ontspannen.”

‘Als je niet beweegt, dan val je uit. Dan krijg je wat’

In Arkel zijn Groenenberg’s rondjes een aanstekelijk fenomeen geworden. Steeds vaker wordt hij aangesproken en vertelt hij over zijn ervaringen. ,,Als je niet beweegt, dan val je uit, dan krijg je wat.” Steeds meer mensen gaan het ook eens proberen, zo’n rondje wandelen. ,,Je komt zo veel mensen tegen. Tijdens duurtochten spreek je met vreemden over van alles en nog wat. Mensen vertellen soms over hun grootste zorgen of diepste geheimen. Ik sta er soms versteld van.”

Wandelen is volgens Gerard helemaal geen eenzame bezigheid. Mensen haken bij elkaar aan en lopen stukken collectief. Maar over het algemeen gaat Gerard wel zijn eigen gang, letterlijk in eigen tempo. Hij weet dat voor deelname aan de 4daagse voldoende en goed getraind moet worden. ,,Een mens is gebouwd op 30 kilometer,” weet hij. ,,Door training kan je dat opvoeren van bijvoorbeeld 55 kilometer per week naar uiteindelijk 140, 150 kilometer per week, zonder pijn. Dan kan je de 4daagse aan. En ik heb nu nog een nieuw advies gekregen; Geniet van de omgeving. Dat ga ik doen. Er is zo veel te zien onderweg.”

foto: Gerard Groenenberg met zijn 4daagse rugzak op de brug bij Arkel met op de achtergrond zijn woonplaats Arkel.

advertentie
advertentie