Warm afscheid voor marktkoopvrouw Hennie

20 juli 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - ,,Wat is dit allemaal?”, vroeg ze zich verwonderd af. Het is een prachtige zomermorgen en bij de kraam is het een komen en gaan van klanten die Hennie het allerbeste komen wensen. De bestelwagen biedt op dit vroege tijdstip al plaats aan verschillende bossen bloemen, bonnen en cadeautjes. ,,Geniet van je leven. Probéér het,” adviseert een mevrouw. Ontroerd neemt de marktkoopvrouw haar welgemeende wensen, die worden vergezeld door een cadeaubon, in ontvangst. Het is duidelijk dat ze haar vele vaste klanten een warm hart toedraagt. ,,Zonder hen was de kraam er ook niet geweest, want je hebt elkaar nu eenmaal nodig,” weet ze heel zeker. ,,Denk nooit dat je iets helemaal alleen kunt.”

Ter gelegenheid van haar afscheid werd marktkoopvrouw Hennie van Zandbeek-Brouwer maandagmorgen door de marktmeesters Gert Pronk en Hans de Bruin én door haar klanten in het zonnetje gezet. Gedurende zestig jaar was de stoffenkraam van Brouwer een vaste waarde op de Gorcumse weekmarkt, maar na het overlijden van haar man René is het voor Hennie niet haalbaar om het familiebedrijf in haar eentje voort te zetten. Een tikje overdonderd nam ze de vele goede wensen in ontvangst.

Door Ria Scholten

De weekmarkt loopt als een rode draad door Hennie’s leven. “Mijn vader stond zeker al vanaf 1950 samen met zijn vader op de markten in Gorinchem, Zaltbommel en Tilburg. In de schoolvakanties mocht ik met hem mee om lappen te vouwen. Hij was mijn beste leermeester en heeft me alle ruimte gegeven om me te ontwikkelen. Van hem heb ik de liefde voor het vak, de liefde voor de handel en de liefde voor de klanten meegekregen. De fijne kneepjes van het vak heb ik in de loop van de jaren geleerd. Daarnaast heb ik een opleiding voor zelfstandig detaillist gevolgd. Eind jaren negentig is mijn vader gestopt met werken en hebben René en ik de kraam overgenomen.”

De marktmeesters arriveren met een mooie plant, cadeautjes en een welgemeend woord van dank. ,,Deze kraam vertegenwoordigt zestig jaar geschiedenis”, vertelt Hans. ,,Hennie is fantastische marktkoopvrouw. Correct, eerlijk en vriendelijk. Bovendien was ze altijd aanwezig. Ze ging pas inpakken als de kraam wegwaaide. Ze laat een lege plek achter op onze markt en we hopen dan ook dat zich een snel nieuwe marktkoopman aan zal melden.”

Familiebedrijf

,,Het familiebedrijf voortzetten is voor mij het mooiste wat er is,” vertelt Hennie verder. ,,Helaas is mijn man op 7 mei ten gevolge van een zeer ernstige ziekte overleden en ik kan dit werk niet alleen doen. Gelukkig heb ik de afgelopen weken hulp gehad van goede vrienden. Echt keilief. Ik weet niet of ik het zonder hen al die weken gered had. Voor zover ik weet staat nu alleen mijn neef nog op de markt. Zijn vader was een broer van mijn vader.”

Ouderenzorg

Voor Hennie breekt een nieuwe fase in haar leven aan. ,,Mijn eerste sollicitatie was meteen raak,” vertelt ze. ,,Ik ga de ouderen verzorgen in het bejaardentehuis in mijn woonplaats Schijndel en daar heb ik veel zin in. Maar ik heb mijn werk altijd met veel plezier gedaan en ik wil alle klanten bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen.”

advertentie
advertentie