Drakenboten in Gorcumse haven

26 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Ongeveer 2500 jaar geleden ontstond in het zuiden van China een traditie waar duizenden mensen op afkwamen: Drakenbootraces. Het grote festival dat hiermee gepaard ging was bedoeld om de God van het water te eren, de Chinese draak. Om de God in een goede stemming te brengen werden mensen geofferd. Bovendien werden peddelaars niet gered, die waren ook een offer voor de draak. Het festival werd gehouden in de droogste tijd van het jaar. De vele mensenoffers moesten voor regen zorgen.

Door Hidde Remmerswaal

Door de jaren heen is veel veranderd. Bij races worden geen mensen meer geofferd, duikers vissen peddelaars die buiten de boot vallen uit het water en de races worden ook ver buiten Zuid-China gehouden. Vier september varen de drakenboten voor de zesde keer door de Lingehaven van Gorinchem.

Ook dit jaar worden de races weer georganiseerd door café Old-Dutch, maar nu in samenwerking met café De Keizer. Jan Wouters is niet alleen de eigenaar van het café aan de Kortendijk, maar ook de motor achter het hele festival. Wouters vertelt over het ontstaan van de drakenbootraces in Gorinchem: ,,Vroeger had je hier in Gorinchem de Merwededragons, een drakenbootvereniging waar echte mannen bij vaarden. Helaas werd dat steeds minder populair en zaten ze op het eind nog maar met zes man in een boot. Toen zijn ze gestopt.''

Om de gestrande Merwededragons te eren organiseerde Wouters, samen met vijf andere ondernemers, zes jaar geleden de eerste Gorcumse drakenbootraces. Wouters: ,,Helaas haakten steeds meer ondernemers af. Dus ben ik sinds drie jaar alleen bezig. Gelukkig heb ik dit jaar hulp gekregen van Gerrie van Beest van de Keizer. Zij heeft veel jonge gasten in het café, die veel hand- en spandiensten hebben gedaan.

Naast Keizerstamgasten en -medewerkers helpt een groot gedeelte van de Gorinchemse zeverkenners mee aan het evenement. De Zeeverkenners coördineren al het waterwerk en de brandweer verzorgt de veiligheid. Ook vaart een boot met duikers achter de boten aan, om eventuele drenkelingen uit het water te vissen.

Al is het niet de bedoeling dat er veel drenkelingen zijn. Alle twaalf teams kunnen meerdere keren trainen op veiligheid en techniek. Samen naar een café gaan is lang niet hetzelfde als een drakenboot over de streep trekken. Daar komt toch meer teamspirit en coördinatie bij kijken. Om daar aan te werken kreeg elk team eerst uitleg aan wal, om vervolgens een uur het water op te gaan.

Tijdens de trainingen werd al snel duidelijk dat de races nog steeds een publiekstrekker zijn. langs de Lingehaven stonden de afgelopen twee weken steevast toeschouwers om de peddelaars aan te moedigen. Dat ook de Chinese watergod nog interesse heeft in de races bleek uit de vele regenbuien die de peddelaars over zich heen kregen.

Wouters hoopt dat de regen op vier september meevalt: ,,Het zou zonde zijn als het festival in het water valt, maar je kan er niks aan doen. Ik heb al mooi weer besteld, alleen ben ik waarschijnlijk niet de enige.”

Meer informatie op:www.drakeboot.nl

Fotobijschrift: Net als voorgaande jaren gaat het deze Drakenbootrace niet alleen om de snelste ploeg. De vreemde uitdossingen zijn zeker zo belangrijk.

advertentie
advertentie