Dierenasiel ‘viert’ vijftigjarig jubileum

5 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Voorzitter Nel ten Cate van het dierenasiel zette Cora Rikkelman even in het zonnetje en reikte namens de dierenbescherming een oorkonde uit. Ook burgemeester Piet IJssels sprak met lof over Cora Rikkelman en haar mensen. ,,Dit is een heel levend asiel met zo veel mensen; van jong tot oud, telkens weer nieuwe vrijwilligers. In deze barre financiële tijden hebben we toch iets overeind kunnen houden; een kleine cheque ter waarde van 250 euro, zoals voor alle jubilerende organisaties.”

Oorkonde voor beheerster Cora Rikkelman GORINCHEM - ,,Eigenlijk valt er niets te vieren als het dierenasiel vijftig jaar bestaat. Opvang voor zwerfdieren is tenslotte een noodzakelijk kwaad. Ons doel is bereikt als het asiel niet meer nodig is. Toch is het hier nu dubbel feest; we vieren dat we al vijftig jaar voor goede opvang kúnnen zorgen, we vieren dat Cora Rikkelman nu 25 jaar beheerster is en dat dit mooie en goede gebouw hier al weer vijf jaar staat.”

Van de dierenbescherming Nederland ontving Cora eveneens een financiële bijdrage. De vertegenwoordigster prees Gorinchem om haar inzet voor de opvang van dieren. ,,Gorinchem doet meer dan veel andere gemeenten en Gorinchem helpt andere gemeenten in de regio over de streep te trekken.”

Van de faculteit diergeneeskunde in Utrecht was drs. Ruth van der Leij gekomen om het één en ander te vertellen over Resident Shelter Medicine, waarbij een goede opzet en verzorging van hele asielen centraal staat. In de VS worden hier goede ervaringen mee opgedaan. Naast de verzorging van dieren individueel is er dan ook aandacht voor het hele ‘huis’, zodat alle dieren er goed en gezond uitzien en zo wellicht sneller een nieuwe baas vinden.

Kattentuin

En Cora Rikkelman zou zichzelf niet zijn als ze voor dit jubileum niet iets bijzonders in petto zou hebben. Het werd een beetje emotioneel verhaal, maar na het overlijden van voormalig voorzitter Ria van Eden en penningmeester Joke den Boef zijn voldoende middelen bij elkaar gesprokkeld voor een zo gewenste kattentuin voor de oudste bewoners van het asiel. Burgemeester IJssels en Cora Rikkelman openden de tuin gezamenlijk. ,,Het is een lang gekoesterde wens om vooral voor de oude katten een tuin te realiseren. Zij kunnen hier nog eens lekker op het gazonnetje in het zonnetje zitten, aan planten snuffelen of aan kattengras knagen.” Liefst wil Cora voor alle katten een tuin, maar dat zit er voorlopig niet in. Er zijn zo veel katten. Momenteel wel honderd.

Fototentoonstelling

In de feesttent op de parkeerplaats was een mooie fototentoonstelling te zien. ,,Met de foto’s uit de oude doos halen we veel herinneringen op,” vertelt Cora. ,,Over hoe het asiel de afgelopen 25 jaar groeide, foto’s van de hoog waterevacuatie in 1995, de inbeslagname van ineens 347 dieren en vijf jaar later weer. We blijken telkens weer capabel zo veel dieren goed op te vangen, met vereende krachten en een bestuur dat altijd achter je staat.”

,,We hebben veel te verduren gehad,” zegt Cora, ,,maar het gevoel voor dieren verandert nooit. Dan zou je moeten stoppen met dit werk.” Zij droeg tenslotte een mooi gedicht voor dat uiting geeft aan die gevoelens.

advertentie
advertentie