Mustafa Bal wint diversiteitsprijs Koninklijke Marechaussee

17 januari 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - ,,Ik heb drie telefoons. Als mensen dat zien, denken sommigen dat ik een crimineel ben ofzo, ” LACHT mUSTAFA BAL. Wachtmeester Mustafa Bal gebruikt die verschillende telefoons echter voor iets heel anders. Ze zijn voor zijn werk als wijkagent, als vertrouwenspersoon binnen de Koninklijke Marechaussee en één telefoon is privé. Bal zet zich al jaren in om de beeldvorming over en door niet-westerse allochtonen te veranderen. Voor al zijn werkzaamheden ontving hij onlangs de Diversiteitsprijs van de Koninklijke Marechaussee.

door Hidde Remmerswaal

De Diversiteitsprijs wordt elk jaar uitgereikt aan een Korps of individu dat diversiteit bevordert, in de breedste zin van het woord. Het kan gaan over begrip creëren voor homoseksualiteit, mensen met een handicap of multiculturaliteit. Bal draagt hieraan bij door onder andere zijn functies als bestuurslid van het multiculturele netwerk binnen Defensie, als bestuurslid van de militaire vakbond, als wijkagent, als vertrouwenspersoon bij ongewenst gedrag, als diversiteitmedewerker binnen-de-Marechaussee platform en als rolmodel binnen Defensie.

,,Ik geef al vier jaar voorlichting aan collega's hoe ze om moeten gaan met andere culturen en religie,” vertelt Bal. ,,Goede bedoelingen kunnen door een onhandige aanpak negatieve gevolgen hebben. Mijn doel is om culturele etiketten bij te brengen om het Multicultureel vakmanschap te bevorderen.”

Bal zette zich twaalf jaar geleden al in om de problemen binnen de multiculturele samenleving te verminderen, al was dat puur noodgedwongen. ,,Ik ben twaalf jaar geleden begonnen bij het Ministerie van Defensie. Toen was ik één van de weinige niet-autochtonen. Ik moest als individu veel vooroordelen wegwerken om simpelweg een werkbare situatie te creëren.”

Tegenwoordig vindt Bal het vooral belangrijk dat er mét elkaar, in plaats van over elkaar wordt gesproken. ,,Ik voel me er niet prettig bij als er zwart wit gesproken wordt over een bevolkingsgroep. Door met elkaar te praten kunnen vooroordelen veranderen. Maar het is makkelijk om oogkleppen op te zetten en te denken: 'Voorwaarts mars!', zonder denkbeelden bij te stellen.”

Om dat wél te doen geeft Bal niet alleen voorlichting binnen de Marechaussee, hij doet dat ook in buurthuizen. Bal: ,,Als jongeren mij zien binnenkomen in uniform denken ze 'wow...iemand uit onze cultuur kan dat ook bereiken!' En dat is ook zo. Als ik het kan kunnen anderen het ook. Jongeren hebben die rolmodellen nodig.”

Helaas hebben de goeden volgens Bal te lijden onder de slechten. ,,Een succesvolle niet-westerse allochtoon krijgt ook met vooroordelen te maken en wordt in een groep geplaatst. Die denkt dan ook: 'Binnen welke groep hoor ik thuis? Heeft het wel zin me ergens voor in te zetten?' Júist die goede jongens moet je aandacht geven, om hen ook te laten zien.”

Bal stopt met zijn persoonlijk succes niet bij de diversiteitsprijs. Hij is voor het CDA ook kandidaat voor de verkiezingen van de Provinciale Staten op 2 maart. ,,Als Statenlid kan ik echt spijkers met koppen slaan.” Bal is dan niet alleen een rolmodel, hij kan ook echt beleid maken.

advertentie
advertentie