President van Planetree brengt werkbezoek aan Rivas Zorggroep

18 maart 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Susan Frampton, president van de internationale Planetree-organisatie, bracht vrijdag 18 maart een werkbezoek aan Rivas Zorggroep. Ze sprak onder andere met directie, cliënten, medewerkers en bewoners. Uiteraard stonden ook bezoeken aan verschillende Rivas-locaties gepland. 'We hebben kunnen laten zien hoe we binnen Rivas Planetree handen en voeten geven richting onze patiënten en cliënten, hun dierbaren en onze medewerkers', zegt Kees Heijblom, lid van de directie van Rivas.

Planetree staat voor mensgerichte zorg in een respectvolle en gastvrije omgeving voor patiënten, bewoners, bezoekers en medewerkers. Planetree is een leidraad om de zorg, service en bejegening elke dag opnieuw te verbeteren. Het zorgconcept bestaat uit tien componenten: Keuzevrijheid en beslisrecht, Contact met familie en vrienden, Lichamelijke steun en troost, Eenheid van lichaam en geest, Mogelijkheid tot aanvullende zorg, Hartelijkheid en respect in de omgang tussen cliënt en medewerker, Contact met de wereld, Smakelijk eten, Aandacht voor kunst en cultuur en Prettige omgeving, binnen en buiten. Alle componenten zijn even belangrijk en daarbij gaat het om de verbinding. Dan leidt Planetree voor patiënten en cliënten tot zichtbare en voelbare verandering.

Na de officiële ontvangst in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem door de directie van Rivas Zorggroep, toog het gezelschap de regio in voor een bezoek aan een thuiszorg-cliënt en de zorgregisseur. 'Daar ontstond een spontane wisseling van gedachten over hoe de toepassing van Planetree levens op een positieve manier beïnvloedt', zegt Joep Koch, coördinator van Planetree binnen Rivas. Daarna werd ook het rijdende consultatiebureau in de Alblasserwaard bezocht.

Op geheel Nederlandse wijze vertrok het gezelschap 's middags op de fiets richting verpleeghuis Molenhoek in Gorinchem. Hier kon Susan Frampton zien hoe het concept kleinschalige zorg er in de praktijk uit ziet. De bewoners zich zo thuis als mogelijk laten voelen speelt hier een hele grote rol. Wat hieraan bijdraagt, is dat de bewoners deelnemen aan kleine huishoudelijke activiteiten, zoals het bereiden van de maaltijd of een wasje doen.

In verpleeghuis Het Gasthuis vond een ontmoeting plaats met bewoners en personeel van de beademingsafdeling Waterpoort. Hier kunnen patiënten terecht die vanwege uiteenlopende ziektebeelden beademd moeten worden. Deze vorm van zorg is hoogspecialistisch en verdeeld over een aantal verpleeghuizen in Nederland. 'Slechts' tachtig patiënten worden op deze wijze behandeld.

Tot slot kreeg Susan Frampton nog uitgebreid uitleg over de Breinomgevingsmethode, die personeel succesvol toepast in de zorgverlening aan en bejegening van dementerende bewoners. Rivas Zorggroep haalde hier verschillende keren de landelijke pers mee.

Fotobijschrift: Susan Frampton en Kees Heijblom (directeur Rivas Zorggroep) op duofiets.

advertentie
advertentie