Desiré Haverkamp exposeert in de Kruitmagazijnen

13 april 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Wat heeft de natuur gemeen met oude medische instrumenten? Op het eerste gezicht niets, maar ze vormen een mooie symbiose in de fantasierijke objecten en beelden van kunstenares Desiré Haverkamp. Van 23 april t/m 13 juni is in de Kruitmagazijnen een boeiende expositie van haar werk te zien. Historicus Frits David Zeiler verricht de opening op zaterdag 23 april om 15.00 uur.

Op de Oude Gracht in Utrecht bevond zich ooit een medische instrumentenhandel. In houten vitrinekasten hingen schaartjes, pipetjes, tangen, spuiten, kolven, noem maar op. De kelder lag vol met oude medische instrumenten zoals bandages, filters, neusringen voor stieren en spenen voor lammetjes. Desiré raakte gefascineerd door het zorgvuldig vormgegeven materiaal en vertelde de eigenaar dat ze deze spullen goed kon gebruiken. Enige jaren later moest de antieke zaak opdoeken en verhuisde veel van het medische materiaal naar Desiré. Ze gebruikt het voor haar ruimtelijk werk en grafieken.

Maar haar verzamelwoede beperkt zich niet alleen tot het medische. Ze doet op grote schaal aan hergebruik, van wat dan ook. Niets gooit ze weg, alles is handig. In en rondom haar atelier stapelen dozen zich tot het plafond op met allerhande voorwerpen. ,,Bij mijn werk laat ik me altijd leiden door het materiaal dat ik tegenkom. Die roepen bij mij associaties op. En dan ga ik er gewoon op door.'' Desiré werkt impulsief, gedreven en intuïtief. ,,Neem nu deze wielen van een strijdwagen met een zwaan erop'', zo wijst de Utrechtse kunstenares. ,,Dat zijn eigenlijk baarmoederringen. Of kijk eens naar een andere wagen: die wielen zijn gemaakt van oude cd's. Waarom wagens? Ze symboliseren beweging. Ik vind het belangrijk dat we in beweging zijn, op weg zijn ergens naartoe.''

Materiaal dat Desiré in de natuur vindt, wordt eveneens verwerkt, zoals zand, water, schelpen, botjes en vogelveren. Gecombineerd met en verbeeld in glas, metaal en keramiek. De natuur is namelijk haar grootste inspiratiebron. ,,Eigenlijk alles wat beweegt. Weer die beweging, ja. De lucht, het water, of wat mensen hebben gemaakt, zoals boeien in de zee of vuurtorens, die richting geven aan onze reizen. Een zeer fascinerende element in de natuur vind ik de vis. De vis is voor mij het ultieme symbool van vrijheid, flexibiliteit en beweeglijkheid. Als ik zelf in het water ben, geeft mij dat een heerlijk gevoel van vrijheid. Vrijheid is een groot goed. Dat beseffen we soms veel te weinig. Wij kunnen en mogen zo ontzettend veel doen omdat we in vrijheid leven. Daarom is strijden voor vrijheid, waar ook ter wereld, belangrijk. Kunst moet ook totale vrijheid zijn. Ik wil niet dat iemand mij in een bepaald hokje kan stoppen. Ik wil mezelf ook niet een bepaalde richting opduwen. Ik wil alles kunnen doen en mijn eigen weg kunnen gaan. Me niet conformeren.''

De kunstenares, die haar opleiding heeft gehad aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, heeft inmiddels veel bijzondere werken op haar naam staan. Vlak werk als monotypes, collages, clichédrukken en tekeningen. Of ruimtelijk werk, waaronder dozen en glazen boxen. Ze werkte in opdracht van de gemeente Utrecht en Apeldoorn en heeft geëxposeerd tot in Japan toe. Zoals ook haar werken zijn weg wel vinden over de wereld, gaat haar creativiteit alle kanten uit, onbelemmerd, in alle vrijheid. Om een laatste voorbeeld te noemen: Desiréheeft natuurgidsen uitgegeven met zelfverzonnen zaden, zeedieren en insecten…. Met recht schitterende kunstboeken.

De expositie in de Kruitmagazijnen is georganiseerd door de Werkgroep Projecten Symposion Gorinchem. Geopend elke donderdagmiddag t/m zondagmiddag van 13.00-17.00 uur en extra op Tweede Paas- en Pinkstermiddag. De toegang is gratis.

advertentie
advertentie