Met de reiskoffer door Gelderland

22 april 2011 om 00:00 Nieuws

HERWIJNEN - Na afloop van de jaarvergadering van historische vereniging Den Ouden Dijk uit Herwijnen werd de tentoonstelling Gelderse verhalen op reis door Jan de Fockert en Dittie en Govert van Zee geopend.

Vorig jaar hebben zij samen met Jaap de Kock, als leden van de historische vereniging, deelgenomen aan een dialectproject van de Stichting Gelders Erfgoed. Zij zijn toen in het Herwijns geïnterviewd over tradities en feesten. Van al het geluidsmateriaal is deze bijzondere tentoonstelling gemaakt.

Gelderse verhalen op reis bestaat uit een koffer vol geluidsfragmenten van verhalen verteld in plaatselijke dialecten. Hoe wordt Sinterklaas gevierd in Ermelo en hoe in Culemborg en Herwijnen? Wat bedoelt een Veluwnaar met pakdoek? De kofferverhalen vertellen hoe het er vroeger aan toe ging, wat erbij gegeten werd, welke liedjes er werden gezongen en hoe groot de verschillen zijn met tegenwoordig.

Met deze bijzondere koffer werd deze avond enthousiast door de leden van de Herwijnse historische vereniging door Gelderland gereisd.

advertentie
advertentie