Scholieren vullen het FilmFrontFestival

9 mei 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Veel Gorcumse scholieren zien hun werk vrijdag dertien mei terug op het witte doek. De première van meer dan dertig films, gemaakt door middelbare schoolleerlingen, is dan de aftrap van het jaarlijkse FilmFrontFestival.

Door Hidde Remmerswaal

Gorinchems eigen FilmFestival is ontstaan om filmmakers in opleiding een kans te geven hun talent te laten zien. Bij vorige edities waren er, naast de scholiereninzendingen, competities voor de beste documentaire en de beste fictie. ,,Film wordt een steeds belangrijker en toegankelijker medium,'' vertelt Joke van der Nat, workshopcoördinator van de organisatie. ,,We willen jongeren zo vroeg mogelijk enthousiast maken voor film.''

Het Filmfestival blijkt een handige springplank. Twee jaar terug won een inzending zelfs een belangrijke prijs bij een grotere broer. De korte film Zand van Joost van Ginkel sleepte een Gouden kalf in de wacht op het Utrechts Filmfestival.

Om jongeren zo snel mogelijk bij film te betrekken werd het FilmFrontFestival niet alleen voor studenten, maar ook scholieren. Zij kregen workshops van professionele filmmakers en zagen hun werk vorig jaar terug door heel Gorinchem heen.

Om zoveel mogelijk publiek te trekken, en het Festival zo toegankelijk mogelijk te maken, trok het FilmFestival vorig jaar de open lucht in. Buiten de Waterpoort was een voorstelling bij het Oude Tolhuis, een auto werd omgetoverd tot Cinebus en de steeg bij IJssalon Busato stond in het teken van film.

Helaas is de recessie het FilmFestival niet voorbij gegaan. Van der Nat: ,,Dit jaar hebben we minder geld, dus moesten we het kleiner aanpakken. Zo hebben we gekozen voor de scholieren en minder voorstellingen in het openbaar. De competitie voor jonge filmmakers en de buitenlucht komen volgend jaar weer terug.''

Dat betekent dat alle aandacht dit jaar naar de inzendingen van de scholen gaat. Leerlingen van het Merewade College, Gymnasium Camphusianum, de Windroos en het Wellant College kregen film-workshops. Cameraman Rick Roos en regisseur Ruben Pest begeleidden alle producties en gaven onder andere les in belichting, camerastandpunten en filmtechnieken.

Het resultaat daarvan zal vrijdag voor iedereen te zien zijn. Vanaf twee uur 's middags worden alle filmpjes vertoond in de JT bioscoop (wat vroeger het Roxy-theater was). Het winnende filmpje van de scholierencompetitie is zaterdag de veertiende het begin van de tweede avond van het FilmFestival; de Italiaanse avond.

Buiten bij 't Pand zijn de winnende film en de Italiaanse film Malèna te zien. Ook zijn er hapjes en staat de ijscar van Tino Busato buiten. Van der Nat: ,,Met de Italiaanse avond willen we de open sfeer behouden van voorgaande jaren, waar iedereen naartoe kan komen. In een bioscoop trek je toch een iets beperkter publiek, maar het is voor de scholieren natuurlijk heel erg gaaf om hun eigen werk op het grote scherm terug te zien.''

Meer informatie is te vinden op www.filmfrontfestival.nl. Daar zullen uiteindelijk ook alle inzendingen te zien zijn.

advertentie
advertentie