Nieuw in Gorinchem: Praktijk voor Speltherapie Eigenwijs

9 juni 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - ,,Ik geloof in de kracht van spel. Voor kinderen is spel een taal. Ze kunnen zich er in uiten en doen dat op een vanzelfsprekende manier. Spelenderwijs dus. Zo zijn ze bezig zich te ontwikkelen, zonder dat ze dat zo bewust doen. Het past bij kinderen. In speltherapie wordt spel gebruikt als middel om problemen op te lossen'', zo vat Sophia Kraaijeveld haar nieuwe uitdaging samen. Sinds kort heeft ze een eigen praktijk voor speltherapie aan huis: Eigenwijs. Daar kunnen kinderen in de basisschoolleeftijd terecht als ze sociaalemotionele problemen hebben, waardoor ze op school en thuis niet goed functioneren.

,,Speltherapie is niet nieuw, maar over het algemeen nog niet zo bekend. Carl Rogers is de grondlegger van de cliëntgerichte therapie. In plaats van adviezen geven, zag hij veel meer in goed luisteren naar de cliënt. En Virginia Axline is een van de eerste kindertherapeuten die spel gebruikte. Ik ben opgeleid tot kindvolgende speltherapeut. Er zijn verschillende soorten therapie voor kinderen. Speltherapie werkt vooral bij kinderen met emotionele problemen. Kinderen die van binnen vast zitten, zeg maar. Vaak omdat ze ingrijpende dingen meegemaakt hebben, bijvoorbeeld ziekenhuisopnames, scheiding van je ouders, of het overlijden van een belangrijke persoon. Maar ook kinderen die gepest worden of die moeite hebben met leren kunnen daar veel last van hebben. Speltherapie is voor kinderen die hun emoties moeilijk kunnen uiten en daardoor problemen hebben. Vaak kunnen ze dat zelf niet aangeven, maar zijn het de ouders, of andere volwassenen, bijvoorbeeld de leerkracht, die zich zorgen maken over de ontwikkeling van een kind. Kinderen die stil en teruggetrokken zijn, extreem angstig of heel snel en vaak boos of verdrietig.''

,,Speltherapie is een aanvulling op alle therapieën en trainingen die er zijn, zoals fysiotherapie, psychomotore therapie, sociale vaardigheidstraining, faalangsttraining. Je moet goed kijken naar het probleem en waar het kind het meest mee geholpen is. Het grote voordeel van speltherapie vind ik dat het veelzijdig is. In de spelkamer kunnen kinderen met zand spelen, met ridders en zwaarden vechten, boksen, ballen, schommelen, met de poppenkast of het poppenhuis spelen. Maar ook bouwen, tekenen, schilderen. De professionaliteit van de speltherapeut zit hem in het volledig accepteren van het kind, in het geven van vertrouwen en het goed verstaan van de speltaal van het kind. Hierbij is intervisie een basisvoorwaarde en supervisie soms ook nodig.

,,Na intake en een gesprek met de ouders volgt een aantal sessies tot het klachtgedrag afneemt. Er is regelmatig contact met de ouders en als er geen verbetering optreedt bespreek ik dat. Ouderbegeleiding hoort vanzelf ook bij speltherapie. Speltherapie is geen wondermiddel, het is ook van belang te kijken naar de omgeving van het kind. Als een kind voortdurend gepest wordt en op school wordt er niets aan gedaan, of als een kind voortdurend getuige is van ruzies tussen ouders, dan is het ook belangrijk om te kijken hoe daar iets aan gedaan kan worden. Door mijn baan als schoolmaatschappelijk werker in het Speciaal Basisonderwijs heb ik veel ervaring in gesprekken met ouders over de opvoeding van hun kind met een leer- of gedragsprobleem of een ontwikkelingsachterstand.''

Voor speltherapie is geen indicatie nodig, meestal komen aanmeldingen binnen via doorverwijzing van de huisarts of via school, maar ouders kunnen ook rechtstreeks contact opnemen. Wat de kosten betreft is het belangrijk te informeren bij de zorgverzekeraar. Speltherapie kan soms ook bekostigd worden uit een PersoonGebondenBudget.

Meer informatie op: www.speltherapie-eigenwijs.nl

advertentie
advertentie