Minimal Art in de Kruitmagazijnen

15 juni 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - ,,Als je met minimale middelen tot een groot aantal variaties probeert te komen, zou je dat minimal art kunnen noemen", zegt beeldend kunstenaar Wybrand Ganzevoort over zijn werk. Schitterende objecten van hem zijn in de Kruitmagazijnen aan de Dalemwal te bezichtigen. De opening van de expositie is op zaterdag 25 juni om 16.00 uur.

Het werk van deze sympathieke kunstenaar uit Antwerpen laat zich niet makkelijk in woorden vangen, maar is een lust voor het oog. Het gaat bijvoorbeeld om assemblages met identieke houten elementen. (Een assemblage is het in elkaar zetten van onderdelen tot één geheel). Of objecten met en op handgeschept papier. Verder zijn er composities met gestempelde of met de computer bewerkte lettervormen. In vrijwel alle werken van Wybrand Ganzevoort draait het om Ruimte, Ritme en Richting. ,,Alles is immers ruimte, van het heelal tot in ons hoofd, waar we een parallel heelal hebben zitten met tien tot de elfde (100.000.000.000) neuronen. Ritme en richting brengen voor mij structuur in die ruimte."

Bij het zien van zijn objecten ontdekt de bezoeker dat met verrassend weinig middelen een groot aantal variaties gemaakt kunnen worden. Wybrands werk staat daarmee in de traditie van Minimal Art. Belangrijk in deze kunststroming is om met eenvoudige middelen een relatie aan te gaan met de omgeving. De spanning, die ontstaat door het creëren van een tegenstelling met de omgeving, is daarbij van belang.

Wybrand Ganzevoort begon zijn carrière met het maken van lyrisch-abstracte schilderijen. Daarvan is het grootste deel in een atelierbrand verloren gegaan. Wel zijn er tekeningen uit die periode bewaard gebleven.

In 1958 werd naar aanleiding van de wereldtentoonstelling in Brussel door een groep jonge Antwerpse kunstenaars de groep G58 opgericht. Wybrand was een van hen. Zij kregen de beschikking over het eeuwenoude Hessenhuis (1564) voor hun exposities. Hun werken hingen ze aan de zolderbalken. Er kwamen ook groepsexposities van - inmiddels - beroemde buitenlandse kunstenaars, zoals Mack, Uecker, Piene, Yves Klein, Tinguely. Een verrijking, want door deze contacten hebben de leden van de G58 kunnen exposeren in landen als Engeland, Italië en Duitsland.

Bovendien waren de buitenlandse kunstenaars een grote inspiratiebron. Wybrand: ,,Veel van hun werken lieten ons zien en horen dat verf en doek niet de enige materialen zijn waarmee kunst bedreven kan worden. Uecker sloeg spijkers in een houten plaat. Piene fixeerde roetsporen van kaarsvlammen op een vlak. Tinguely liet met snerpende geluiden een metaalconstructie razendsnel ronddraaien."

Het was in die tijd dat Wybrand nieuwe materialen ontdekte, zoals polyester. ,,Voor mij werd polyester een ideaal materiaal om mallen te maken. Uit die mallen komen identieke vormen, waarmee je oneindig kunt variëren. Ik zou het mooi vinden als bijvoorbeeld de moderne architectuur ook veel meer gebruik gaat maken van deze mogelijkheid." Zijn vriendin Marleen, beeldend kunstenares en architecte, zal eveneens met een object exposeren in de Kruitmagazijnen. Wybrand: ,,Haar kistjeskast-ontwerp laat zien wat er kan gebeuren als je wel met deze mogelijkheid rekening houdt."

Wie nieuwsgierig is geworden, komt naar de expositie in de Kruitmagazijnen. De kans bestaat dat Wybrand zelf in de buurt is. Mét camera, want deze expositie is voor hem een mooie gelegenheid om Gorinchem en de ruimte van het prachtige rivierenlandschap te verkennen.

De expositie is van zaterdag 25 juni t/m 7 augustus. De Kruitmagazijnen zijn geopend elke donderdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. De toegang is gratis. De expositie is georganiseerd door de Werkgroep Projecten Symposion Gorinchem in opmaat naar het Symposion 2015.

advertentie
advertentie