River Dragons kanshebber tijdens NK

18 september 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Dat drakenbootraces een serieuze sport is, zullen weinigen weten. Toch is dat zo. Er wordt gestreden om nationale, Europese en zelfs wereldtitels. Op 24 september vinden op de Amsterdamse Bosbaan de Nederlandse kampioenschappen plaats met daarin dit jaar ook Gorcumse deelname. Het drakenbootteam van de River Dragons gaat een gooi naar het podium doen. Vooral op de 200 en 500 meter is de Gorcumse equipe een van de kanshebbers op eremetaal.

Door Gerard Droog

Doffe slagen op een trom galmen op een rustige zondagochtend over de Linge. Watervogels kijken verbaast toe hoe achttien peddelaars onder aanvoering van een trommelaarster en een stuurman in een dragonboot door het water klieft. 'Eén, twee, drie, vier, vijf, zes' schalt het over het water uit de mond van trommelaarster Kim Ament, waarmee ze gedreven het tempo aan geeft. Water spettert op langs de boeg, de boot zoeft voorbij en voor je het weet verdwijnt deze in de richting van het Kanaal van Stenenhoek en keert de stilte weer terug. Een dergelijk schouwspel verwacht je eigenlijk tijdens de drakenbootraces in de Gorcumse binnenstad, maar niet op een zondagochtend op de Linge. Het is ook niet zo maar een dragonboot. Het is de boot van de River Dragons, Gorcums enige wedstrijd drakenbootteam. Het team is in training voor de Nederlandse kampioenschappen die op 24 september op de Amsterdamse Bosbaan worden gehouden.

Sjoerd de Bruin, een van de peddelaars van het eerste uur, kijkt vanaf de wal toe hoe zijn teamgenoten zich in het zweet werken: ,,Het wordt de eerste keer voor onze jonge vereniging dat wij gaan strijden om het Nederlands kampioenschap, maar het is zeker geen sprong in het diepe. Tijdens landelijke wedstrijden strijden wij met de sterkste teams mee. Een aantal weken geleden werden wij op de Bosbaan in een sterk deelnemersveld nog derde op de 500 en vierde op de 200 meter. De twee kilometer is voor ons op dit moment nog een pret afstand, maar ook daar eindigden we met een vijfde plek hoog in de rangschikking. Wij hebben dus wel degelijk iets te zoeken in Amsterdam. Zowel op de 200 als de 500 meter acht ik ons kansrijk voor een podiumplaats,'' laat hij vol vertrouwen weten.

,,Op dit moment telt onze vereniging 34 leden. Wij hebben er voor gekozen uit te komen bij de mixed teams. Dat zijn boten waar minimaal acht vrouwen in moeten zitten. Nieuwe leden zijn nog steeds welkom. In feite kan iedereen, man of vrouw vanaf 12 jaar lid worden. Een maximum leeftijdsgrens is er niet zo lang je maar gezond bent en over een goed uithoudingsvermogen beschikt", aldus Sjoerd.

Plannen zijn er genoeg binnen de River Dragons. ,,Zo zijn wij op zoek naar een ruimte voor onze leden en spullen en hopen met behulp van een sponsor onze eerste nieuwe wedstrijdboot te kunnen aanschaffen.'' Op de vraag op welke positie de River Dragons de laatste editie van de Gorcumse drakenbootraces zijn geëindigd, schiet Sjoerd in de lach: ,,Daar mogen wij niet aan meedoen. Daar doen alleen gezelligheidsteams en geen wedstrijdteams zoals het onze aan mee. Het zou oneerlijk voor de andere deelnemers zijn als wij zouden mee varen. Wel ondersteunen wij de organisatie van dit mooie evenement'', besluit hij.

Voor meer informatie: www.riverdragons.nl.

advertentie
advertentie