Jubileum voor jongste en kleinste voetbalclub: SC Gorkum

18 mei 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De kleinste en jongste voetbalvereniging van Gorinchem bestaat zaterdag 26 mei op de kop af 40 jaar. Het mag een klein mirakel heten dat SC Gorkum anno 2012 nog steeds bestaat. In de begin jaren moest de vriendenclub knokken voor haar bestaansrecht door tegenwerking van gemeente en de KNVB. Floor Golverdingen, oprichter en eerste voorzitter blikt in dit jubileum jaar terug op 40 jaar SC Gorkum.

Door Gerard Droog

In vergelijking met Unitas (114 jaar), SVW (101 jaar), GJS (82 jaar) en Raptim (72 jaar) is SC Gorkum de puber onder de Gorcumse voetbalverenigingen. Niet alleen de puber, maar met 43 leden, waar van er 20 spelend lid zijn, ook nog eens de kleinste. Met maar één elftal, uitkomend in de reserve vijfde klasse. De hoogtij dagen beleefde de jubilaris eind negentiger jaren toen het vier senioren, twee jeugdelftallen en 120 leden telde.

Hoe het allemaal begon, kan Floor Golverdingen, één van de oprichters en de eerste voorzitter van SC Gorkum, zich nog goed herinneren. ,,De oorsprong van de club is terug te vinden in de oude wijk West 2'', begint hij. ,,Wij speelden met een vriendenploeg al jaren diverse wedstrijden in de regio. In 1968 stak de KNVB daar een stokje voor. Het wilde af van het 'wildvoetbal' en stelde ons voor de keus te stoppen of ons in te schrijven bij de Bond. Het werd dat laatste en als Merwede'68 schreven wij ons in als zomeravondvoetbalvereniging. In 1972 kregen we opnieuw met de KNVB te maken en werden ontboden op het toenmalige Bondskantoor in Dordrecht. 'Heren, jullie voetballen veel te veel. Als jullie zo nodig met elkaar willen spelen, moet je een nieuwe vereniging oprichten en in de gewone competitie spelen', liet men ons weten."

Floor Golverdingen vervolgt: ,,Dus staken we de koppen weer eens bij elkaar en op 26 mei 1972 om precies 21.20 uur zag SC Gorkum in hotel-restaurant De Vijfheerenlanden in de Haarstraat in Gorinchem het eerste daglicht met een startkapitaal van 30 gulden."

Toenmalig wethouder van sport Cor de Ronde was op zijn zacht gezegd 'not amused' met de nieuwe voetbalvereniging legt Golverdingen uit.. ,,Dus op een veld hoefden wij in Gorinchem niet te rekenen. Ook ons verzoek aan de KNVB om alleen uitwedstrijden te spelen werd niet gehonoreerd. Via via kwamen wij toen terecht bij Zuilichem waar we de eerste twee jaar onze thuiswedstrijden speelden. Toen er in 1974/75 op Mollenburg nieuwe velden aangelegd werden, waren wij daar als de kippen bij en ditmaal was de gemeente toegeeflijker en hadden wij voor het eerst een eigen thuishaven.''

Eindelijk in het bezit van een eigen veld diende zich een nieuw probleem aan bij de kersverse vereniging. Er was geen kantine en geen kleedlokaal. Golverdingen: ,,Wij hebben toen de oude fruit- en snoepkeet die bij het oude veer op de Buiten Waterpoort stond, overgenomen omdat die door de ingebruikname van de Merwedebrug geen dienst meer deed. Dat werd onze kantine. Voor een prikkie konden wij daarna ook nog een op de Maasvlakte omvergeblazen directiekeet op de kop tikken die we hebben omgebouwd tot kleedlokaal. Pas toen voelden wij ons een volwaardige Gorcumse voetbalvereniging,'' besluit hij.

Op zaterdag 26 mei wordt samen met de leden het 40-jarig jubileum gevierd in het inmiddels nieuwe clubhuis op Molenburg. Tevens worden er een aantal jubilarissen in het zonnetje gezet, waarna de avond met een dj en een barbecue wordt afgesloten.

advertentie
advertentie