Objecten van Vera Galis in Gorcums Museum

20 september 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - In het Gorcums Museum zijn van 29 september tot en met 21 oktober werken te zien van beeldend kunstenaar Vera Galis. Openheid, transparantie en ruimtelijkheid zijn de sleutelwoorden in de beelden van Vera Galis. Metaalconstructies noemt ze haar uit lijnen en vlakken opgebouwde werken, waarin koper, messing, roestvaststaal, alpaca en bladgoud de gehanteerde materialen zijn. Soms zijn het draadconstructies, vaker combinaties van dunne staven en platen, waarin de kleurverschillen behalve door de kleuren van de materialen ook worden bepaald door licht en schaduw.

Galis maakt strakke, compacte vormen waarvan de sterkte bepaald wordt door de constructie van lichte materialen. De vormen zijn opgebouwd volgens een systeem waarbij ritme, de veelheid van details en de onderlinge posities van verbindingen borg staan voor heldere, levendige beelden. Enerzijds roepen veel werken associaties op met architecturale vormen als gebouwen of bruggen, anderzijds worden juist vormen uit de natuur (kristallen, honingraten) in herinnering geroepen. Elk beeld zou een schaalmodel kunnen zijn van iets groters of juist omgekeerd een uitvergroting van een vorm op moleculair formaat.

Vera Galis werkt veel in opdracht, maar de werken die zij voor uiteenlopende situaties en plekken realiseert blijven autonoom en vormen geen onderdeel van de architectuur. De beelden zweven in de lucht of staan op de grond, maar zijn altijd licht.

advertentie
advertentie