Starters twijfelen tussen huur en koop

2 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – “Veel starters worstelen met de vraag of zij een woning moeten kopen of huren.” Dit is de constatering van Pieter van der Brugge van het gelijknamige makelaarskantoor en Dico Gremmen van de HypotheekWeter. Aan de hand van een voorbeeld schetsen zij waarom de aankoop van een woning juist in deze tijd een reële optie zou kunnen zijn.

Door Ria Scholten

“Sinds 2008 zijn de huizenprijzen met 20 tot 25 procent gedaald”, constateert Pieter. “Dit is vooral toe te schrijven aan de verminderde vraag. Naast de onzekerheid over de eigen financiële toekomst worden de mensen ook terughoudend door de aanhoudende stroom negatieve berichten in de media.” Volgens de makelaar zijn er ook lichtpuntjes. “Wij merken dat meer starters, die trouwens niet per definitie jong hoeven te zijn, zich oriënteren op de woningmarkt. Ook scheefhuurders die met hogere lasten worden geconfronteerd gaan nu bekijken of ze toch niet beter een huis kunnen kopen. In de prijsklasse tot twee ton merken we dat de vraag toeneemt met als gevolg een toenemend aantal bezichtigingen. Dit geldt zowel voor appartementen als eengezinswoningen.”

“Door de lagere prijzen heb je tegenwoordig voor nog geen 200.000 euro een mooi huis”, vult Dico aan. “Het is nu een goed moment om in te stappen, waarbij de persoonlijke situatie uiteraard het uitgangspunt moet zijn. Een huurwoning in de vrije sector kost al gauw tussen de 700 en 800 euro per maand. Na aftrek van het belastingvoordeel bedragen de rente en aflossing voor een hypotheek van ongeveer twee ton zo’n 750 euro per maand.”

“Niet alleen de huizenprijzen zijn gedaald, ook de hypotheekrente is historisch laag. Dit biedt meer starters de mogelijkheid om gebruik te maken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) die in geval van bijvoorbeeld werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid of echtscheiding het risico van een restschuld afdekt. Veel mensen vrezen dat de huizenprijzen nog verder gaan dalen. Helaas weten wij ook niet wanneer het dieptepunt bereikt is, maar op langere termijn zijn de risico’s te overzien door de verplichte aflossing binnen de hypotheek. Wie bijvoorbeeld een huis met een prijs van 200.000 euro vrij op naam koopt heeft, uitgaande van een rentepercentage van 4,2 procent, over tien jaar ruim 40.000 euro afgelost. Dit geeft aan dat de huizenprijzen om quitte te spelen ten opzichte van een huurwoning nu nog met zelfs twintig procent mogen dalen. Tel daarbij op dat voor een huurwoning van 750 euro per maand, gerekend met twee procent inflatie, over tien jaar zo’n 930 euro aan huur betaald moet worden, dan kunnen we concluderen dat kopen momenteel een prima alternatief vormt voor huren.“

“Uiteraard is iedereen welkom voor een vrijblijvend advies in ons kantoor aan de Westwagenstraat 87. Zie ook de website www.dehypotheekweter.nl. Het telefoonnummer is 0183-632930.

Foto: Volgens Pieter van de Brugge (l.) en Dico Gremmen is het een goed moment om een huis te kopen.

advertentie
advertentie