Presentatie Poëzieroute Gorinchem

25 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Oplettende Gorcumers hebben de Poëzieroute Gorinchem snel zien groeien de afgelopen maanden. Steeds meer gedichten zijn verschenen aan gevels en in het straatbeeld in de stad. Op zondag 8 september wordt de Poëzieroute Gorinchem officieel geopend, als een nieuwe alternatieve wandeling langs de fraaiste plekjes die de stad rijk is.

De feestelijke opening van de Poëzieroute vindt plaats in de hal van het Gorcums Museum op de Grote Markt. Met de presentatie van het routeboekje en de bijbehorende website, met een muzikale bijdrage van Izak Boom en een dichterlijke bijdrage van Ro van Doesburg, de voormalige stadsdichter van wie twee gedichten opgenomen zijn in de Poëzieroute. Ook de andere dichters die vertegenwoordigd zijn in de route zullen de officiële openingshandeling op 8 september bijwonen.

De Poëzieroute loopt via het gedicht Dienstregeling van Jozef Eijckmans bij het station de binnenstad in. Hij loopt over pleinen, langs monumentale gebouwen en winkelpanden, door stegen, over de vestingwallen en langs de Merwede tot het zevenendertigste en laatste gedicht, dat bij restaurant Metropole te vinden is.

Nog niet alle zevenendertig gedichten zijn gerealiseerd, maar het overgrote deel ervan is dat al wel. De komende periode zullen de nog ontbrekende gedichten ook verschijnen in de openbare ruimte. Zij zijn al wel opgenomen in het routeboekje dat vanaf 8 september voor 3,50 euro te koop is in het VVV-kantoor op de Grote Markt, de stationsrestauratie LOC en in het Antiquariaat Gorcum op de Kriekenmarkt.

Op de dag van de opening wordt ook de website www.poezieroutegorinchem.nl gelanceerd, waar onder andere de gedichten in gesproken vorm te beluisteren zijn. Slechtzienden die de Poëzieroute Gorinchem willen lopen, kunnen via QR-codes in het routeboekje op die manier luisteren naar het gedicht dat op die plaats te lezen is.

De Poëzieroute Gorinchem is een initiatief van Gorcumers Rijk van Kooij, Bert van 't Land en Liesbet Klop. De presentatie op zondag 8 september begint om 14.00 uur.

Fotobijschrift: Gedicht op een Rivierbaken, één van de gedichten van Ida Gerhardt in de Poëzieroute Gorinchem. (foto Alex Willemsen)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie