Alom tevredenheid over Zomerfeest

2 september 2013 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - ,,Het was met één woord geweldig. We zitten allemaal nog een beetje na te sudderen van afgelopen week." Kees van Willigen, voorzitter van het Zomerfeest op de Groenmarkt kijkt razendenthousiast terug op de afgelopen week. ,,Volgens mij bestond de week uit alleen maar hoogtepunten."

De zomerfeesten in Gorinchem zitten er weer op. 40.000 mensen kwamen naar de Gorcumse binnenstad om te genieten van de optredens van onder andere Krystl, Lisa Lois, Charly Luske en Handsome Poets. Deze laatste band was van alle optredens de favoriet van Kees van Willigen. ,,Wat heb ik genoten van het optreden van Krystl en uit mijn dakkie bij Handsome Poets. Heerlijke avond. Inlijsten", twittert hij 's nachts na de optredens. ,,Ja, van dat optreden werd ik zo blij! Het zijn nog zulke jonge jongens, maar ze zijn zo verschrikkelijk enthousiast en professioneel." Een andere hoogtepunt was volgens Van Willigen het uitreiken van de Koninklijke Onderscheiding aan Marco Teunissen. Deze 40-jarige Gorcumer zet zich al 25 jaar in voor de Zomerfeesten. ,,Hij wist echt helemaal van niks. Op een gegeven moment begon hij wel iets te vermoeden, maar hij was er behoorlijk ondersteboven van. Een ontzettend leuk begin van de feestweek."

Voor Dylan Velthuis, een van de vrijwilligers, was de dj-avond het hoogtepunt. ,,Sinds een paar jaar staat de dj-avond op het programma, maar het wordt elk jaar beter. het is nu echt wel een ding hoor", lacht hij enthousiast. ,,De dj's maakten er echt een feest van en de diverse special effects en het vuur op het podium maakte het helemaal af. Ja, volgend jaar komt er zeker weer een dj-avond. Dat is niet meer weg te denken van het Zomerfeest.

De politie blikt ook tevreden terug op afgelopen week. Volgens een woordvoerder van de politie is vooral het begin van de week zeer rustig verlopen. Maar ook het staartje van de week telde weinig incidenten. In totaal werden er 22 arrestaties verricht. De meeste aanhoudingen waren horeca gerelateerd. Grote incidenten bleven uit. Wel werden er veel bekeuringen uitgeschreven voor wildplassen. De politie noemt vooral de goede samenwerking tussen politie, beveiliging, organisatie en horeca als succesfactor. Een deel van de werkzaamheden van de politie is gefilmd door een filmploeg van SBS 6. Voor het programma 'overtreders' werden een aantal agenten gevolgd tijdens hun werkzaamheden. Wanneer Gorcumse beelden worden uitgezonden is nog niet bekend. ,,Waarschijnlijk eind november, begin december, maar de exacte datum weten wij nog niet", aldus een woordvoerder van de politie.

Om fietsenoverlast in de stad tijdens de zomerfeesten aan te pakken, heeft de gemeente een plan van aanpak opgesteld. Er zijn plekken aangewezen waar fietsen mochten staan en er zijn tijdelijke fietsenstallingen ingericht om mensen de gelegenheid te geven hun fiets veilig te stallen. Fietsen die op plekken stonden waar ze niet mochten staan, zijn verwijderd en naar de tijdelijke fietsenstallingen gebracht, waar ze door de eigenaren (gratis) konden worden opgehaald. ,,Van de tijdelijke fietsenstallingen is heel goed gebruik gemaakt. Er is nauwelijks overlast van fietsen in de stad geweest. In totaal zijn over de hele week slechts ca 150 fietsen afgevoerd. De gemeente gaat nog officieel evalueren en bekijken hoe het plan ook tijdens komende evenementen kan worden toegepast", aldus een woordvoerster van de gemeente Gorinchem.

Het Zomerfeest 2014 gaat dinsdag 26 augustus van start. Met de foto's op pagina 11 kan nog even worden nagenoten van de afgelopen editie.

advertentie
advertentie