Stichting VluchtelingenWerk zoekt taalcoaches

12 september 2013 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Luiza Keloeva (47) is ruim twee jaar in Nederland. Ze komt uit Tsjetsjenië en woont met haar familie in Arkel. Vanwege de burgeroorlog vluchtte ze vanuit haar geboorteland naar Nederland. Stichting VluchtelingenWerk houdt zich intensief bezig met de omstandigheden van deze groepen mensen. Zij gebruikt hierbij taalcoaches die op vrijwillige basis les geven en praktische hulp bieden.

Luiza realiseert zich dat het beheersen van de Nederlandse taal de basis vormt om zich hier thuis te voelen en zet zich volledig in om de taal machtig te worden. Ze volgt lessen op het Da Vincicollege in Gorinchem en krijgt één keer in de week taalles van een taalcoach van stichting VluchtenlingenWerk. "Door de taalles breng ik de oefeningen van school in de praktijk en leer ik veel van het Nederlandse leven. Ik begrijp nu veel meer dan vorig jaar en kan makkelijker contact maken."

Luiza is blij hier te kunnen wonen. "In dit land is het rustig en kunnen we vrij leven zonder bang te zijn voor wat morgen gaat gebeuren. In Tsjetsjenië leefden we niet maar overleefden we. Veel mensen zijn daar gestorven, verdwenen of gevlucht.

Het is fijn dat we hier vrij kunnen leven en de situatie veel stabieler is. Vrouwen hebben gelijke rechten, ook dat waren we niet gewend."

Stichting Vluchtelingenwerk zet zich in voor mensen zoals Luiza en werft taalcoaches om vluchtelingen te helpen met taal en inburgering.

Eén van de taalcoaches is Wilma Noordergraaf. In het dagelijks leven is zij communicatieadviseur. Daarnaast geeft zij een middag in de week les aan Luiza. "Het is dankbaar werk om te doen. Als taalcoach kun je echt bijdragen aan iemands bestaan in een toch nog vreemd land. Tegelijkertijd leer je zelf veel over andermans én je eigen cultuur en taal. Luiza is erg geholpen met veel spreekvaardigheid en praktische hulp. We praten dus veel over alledaagse dingen en hebben samen gezorgd dat ze vrijwilligerswerk kan doen bij Dagverzorging 't Verzetje in Arkel. Maar denk bijvoorbeeld ook aan hulp bij het aanvragen van een OV-chipkaart of de uitleg over een telefoonabonnement. Ons land heeft zaken tot in de puntjes geregeld, dat is fijn maar maakt het voor vluchtelingen soms ook heel ingewikkeld."

Stichting Vluchtelingenwerk zet zich met hart en ziel in voor vluchtelingen in Nederland. Taalcoaches zijn van groot belang. Het je ook wat tijd over en wil je die nuttig en leerzaam gebruiken? Word dan taalcoach!

VluchtelingenWerk zoekt taalcoaches in de hele regio. In Gorinchem worden vooral mannelijke taalcoaches gevraagd. Kijk voor meer informatie bij de vacatures op www.vluchtelingenwerkzuidvleugel.nl of bel 0183-632182 op dinsdag of donderdag. E-mailen kan naar agroen@vwzuidvleugel.nl.

advertentie
advertentie