Lichte stijging gemeentelijke lasten in 2014

9 november 2013 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM- De lastenverzwaring voor inwoners van Gorinchem blijft in 2014 binnen de perken, zo bleek donderdag tijdens de Begrotingsraad. Door de bank genomen is een gemiddeld huishouden volgend jaar enkele tientjes meer kwijt aan gemeentelijke heffingen. Anders ziet het er de jaren daarna uit wanneer de gemeente met tekorten geconfronteerd gaat worden. Volgens de Christen Unie/SGP moeten er meer vrijwilligers ingezet worden om mensen met financiële problemen preventief bij te staan.

Hoewel de gemeentebegroting over 2014 nog een overschot van ruim 3 miljoen laat zien, zal dat de jaren daarna omslaan naar tekorten. Daar zijn twee belangrijke oorzaken voor aan te wijzen. Ten eerste kort Rijksoverheid in al haar bezuinigingsdrift de gemeente de komende jaren zodat Gorinchem 4,8 miljoen minder uit het gemeentefonds tegemoet kan zien.

Tweede oorzaak is de crisis, en dan specifiek de malaise op de woningmarkt, waardoor het gemeentebestuur met 36 miljoen euro aan bouwgrond in haar maag zit. De inwoners gaan daar pas op termijn iets van merken, zo is de verwachting. Voor 2014 blijven de lastenverzwaringen beperkt tot enkele tientjes per jaar. De onroerendzaakbelasting (OZB) voor woningen gaat volgend jaar van 0,1127 naar 0,1263 procent. De afvalstoffenheffing van 159 (éénpersoonshuishoudens) naar 162 euro en voor meerpersoonshuishoudens van 199 naar 203 euro. De rioolbelasting blijft in 2014 ongewijzigd.

Hondenbezitters betalen volgend jaar drie euro meer voor hun trouwe viervoeter, terwijl de gemeentelijke leges, begrafenisrechten, markt- en kadegelden met 3,1 procent omhoog gaan. Ook de lasten voor ligplaatsen van woonarken stijgen licht, net als tijdelijke standplaatsen, braderieën en incidentele markten. Ambtenaren blijven qua salaris op de nullijn, evenals de gemeentelijke organisatie en gesubsidieerde organisaties. Er is ook goed nieuws te melden. De prijzen van de veerdienst, evenals betaald parkeren worden in 2014 vooralsnog niet duurder.

Ondanks dat zij zich in de lichte stijging van de gemeentelijke lasten kon vinden, vond Marjo Molengraaf namens de Christen Unie/SGP fractie, dat er meer aandacht moet komen voor inwoners in financiële nood. ,,Dat zijn volgens landelijke berekeningen één op de zes huishoudens en ik heb niet de indruk dat die cijfers in Gorinchem anders liggen", liet zijn donderdag tijdens de Begrotingsraad weten. In een raadsbreed gesteunde motie riep zij het college op te onderzoeken of de inzet van vrijwilligers in de schuldhulpverlening, nu een taak van de RSD, versterkt kan worden, waarbij specifiek aandacht aan preventie besteed wordt.

advertentie
advertentie