Van Zanten: 'Er moet een andere wind gaan waaien'

10 februari 2014 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Dick van Zanten is lijsttrekker van Stadsbelang. Hij meent dat er de afgelopen jaren teveel met de botte bijl is bezuinigd. ,,Zo verdwijnen er zaken en dat is zonde."

Door Marjanne Dijkstra

Dick van Zanten zelf zat al eerder in de gemeenteraad voor de VVD. ,,Dat deed ik ruim drie periodes maar daarna mocht het niet meer van de wetgever omdat ik bestuurder was van Poort6. Ik had ooit aan Hannie Hania beloofd dat ik haar zou helpen met een sterke lijst en dat doe ik nu." Van Zanten is duidelijk over stadspartijen: ,,Die trekken mensen los van waar ze zich politiek thuis voelden. Mensen bij een stadspartij willen echt voor de stad gaan zonder gehinderd te worden door politieke richtingen. Stadsbelang is een echte Gorinchemse partij en ik ben hier geboren en getogen. Ik geef veel om mijn stad."

De laatste jaren is het in de ogen van Van Zanten niet goed gegaan in Gorinchem. ,,Het gemeentebestuur heeft in de breedte verkeerde keuzes gemaakt. Ik snap dat we problemen hebben door onze grondposities en dat we moeten bezuinigen op uitgaven. Maar er is teveel met z'n allen blind achter bezuinigingsvoorstellen aangelopen. Daardoor zijn veel voorzieningen teloor gegaan. Gorinchem is ook een streekcentrum voor omliggende dorpen en het is belangrijk dat we dat behouden. Er is teveel aan de wortels van onze sociale structuur en cultuur geknabbeld. Ik denk dat de bezuinigingen te ongericht zijn geweest. Als er geen andere wind gaat waaien, verdwijnen er nog meer zaken. We hadden anders met die bezuinigingen moeten omgaan, nu raakten ze de kwaliteit van de stad."

Stadsbelang heeft een breed programma, meent Van Zanten. ,,Het is ook een heel sociaal programma. Het wordt de komende jaren heel spannend hoe het

uitpakt met de taken die van het rijk naar de gemeente toekomen. De jeugdzorg, arbeidstoeleiding en de Wmo moeten op goede wijze ingevoerd en uitgevoerd worden in de stad. Het is natuurlijk ook niet goed dat dit soort acties gepaard gaan met financiële korting. In Zweden is zo'n zelfde stelsel ook ingevoerd en de eerste jaren was er vooral meer geld nodig. Het heeft een grote impact en we moeten zorgen dat we er klaar voor zijn. Ik denk dat ik het hele verhaal kan overzien."

De stad gaat Van Zanten enorm aan het hart. ,,Ik zie alles minder worden. Ik weet dat het lastig en moeilijk is. We zien het in de binnenstad aan de winkels, aan de voorzieningen; we hebben dan misschien stadsrechten maar lijken steeds meer op een dorp. Er is minder te beleven. Daar word ik wel eens droevig van. Nu moet echt alle hens aan dek om de negatieve spiraal te doorbreken en op te stomen in de vaart der volken. De stad moet meer op de kaart worden gezet. Met de huidige bestuurskracht lukt dat niet. Daarom wil ik de kar van Stadsbelang trekken, om weer trots te kunnen zijn op onze stad."

Paspoort Dick van Zanten

Partij: Stadsbelang

Naam: Dick van Zanten

Woonplaats: Gorinchem

Aantal personen op de lijst: 16

Huidig aantal zetels: 1

advertentie
advertentie