Afbeelding
Gemeente Gorinchem

Burgemeester Melissant van Gorinchem na doodsbedreigingen: ‘Mijn veiligheidsgevoel heeft wel een dreun gehad’

8 november 2023 om 20:12 Misdaad Tips van de redactie

GORINCHEM Gorinchem haalde woensdag 8 november weer eens de landelijke media. En deze keer niet met iets positiefs. Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat burgemeester Reinie Melissant maandag met de dood bedreigd werd, door dezelfde man die afgelopen zomer ook al een doodsbedreiging aan haar adres had geuit. ,,Mijn veiligheidsgevoel heeft wel een dreun gehad”, reageert de burgemeester op de gebeurtenissen.

door Louis van Oort

Melissant moest maandag voor een interview met RTV Rijnmond in de binnenstad zijn. Toen de burgemeester haar fiets op slot zette nabij het Oude Stadhuis werd ze aangesproken door een voor haar bekende man. Deze man heeft enkele maanden geleden haar voor haar huis bedreigd. Tijdens het gesprek op de Grote Markt heeft de man dreigende taal richting de burgemeester geuit. Diverse omstanders waren getuige van het gesprek. Inmiddels is de man, een 62-jarige Gorcumer, opgepakt.

De gebeurtenissen zijn haar niet in de koude kleren gaan zitten, zo blijkt.

Heeft u enig idee waarom deze persoon tot deze bedreigingen is overgegaan?

,,Dit is mij onbekend. Tijdens het gesprek heeft de man wel aangegeven autonoom te zijn en het gezag van de burgemeester niet te accepteren.”

 Het was niet de eerste keer dat dit gebeurde, maakte het net zo’n indruk of bent u er mentaal al beter tegen bewapend?

Een jongeman stapte op een gegeven moment zelfs tussen ons in. Dat was moedig  

,,Mijn veiligheidsgevoel heeft wel een dreun gehad. Maar ik heb het als minder heftig ervaren dan de vorige keer. Nu was het op klaarlichte dag en er stonden diverse mensen omheen. Daardoor voelde ik me er niet alleen voor staan. Een jongeman stapte op een gegeven moment zelfs tussen ons in en vroeg: ‘Wat is hier aan de hand?” Dat was moedig en beëindigde uiteindelijk het gesprek.”

Het openbaar bestuur is steeds vaker slachtoffer van bedreigingen. Hoe kunnen we hier volgens u het beste mee omgaan?

,,Overal in de samenleving zie je dat de verharding toeneemt. Het goede gesprek en de dialoog worden steeds minder gevoerd. Meer naar elkaar luisteren zou al veel kunnen schelen.

Daarnaast zouden we als overheid minder en betere wetten moeten maken en veel meer energie moeten steken in de uitvoering ervan. De menselijke maat en gezond verstand moeten een grotere rol spelen in het openbaar bestuur. Soms worden mensen moedeloos van de gevolgen van wet- en regelgeving. Dat betekent echter niet dat iedereen maar kan doen waar hij of zij zin in heeft. We gaan op een respectvolle manier met elkaar om, punt.”

De commissaris van de Koning noemde u een ‘dapper mens’, maar is dit wel vol te houden?

,,Tegen mij zegt de commissaris van de Koning altijd dat ik ‘een dapper wijf’ ben. Hij heeft zich in het openbaar dus netjes uitgedrukt. Hahaha. 

Er zit veel volkswijsheid in het gezegde ‘Gedeelde smart is halve smart’. De steun vanuit de inwoners, ondernemers, politiek, en veiligheidsdiensten is groot. Dat is hartverwarmend en helpt om ermee om te gaan.”

Louis van Oort
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie