Gert Vrouwerff en de crew van Van Loo Kappers.
Gert Vrouwerff en de crew van Van Loo Kappers. Jan Noorlandt

‘Mijn hele familie komt hier’

20 februari 2023 om 17:34 Achtergrond

GORINCHEM Van Loo Kappers is een begrip in Gorinchem en gezien de drukte om negen uur ’s ochtends aan de Gildenweg 121 in Gorinchem, willen we dat ook wel geloven. Dat klanten tot tien minuten van tevoren een afspraak kunnen inboeken, zal daar zeker aan bijdragen. In diverse stoelen worden klanten gekapt en aan de leestafel wachten mensen op hun beurt. ,,We gaan van dinsdag tot zaterdag om acht uur open en de eerste klanten zijn dan bijna allemaal heren die voor ze naar hun werk gaan, geknipt willen worden,” vertelt Miranda, een van de kapsters uit het team van vijftien dames.

Rick de Poorter is een van de vroege vogels en hij komt al 51 jaar bij deze kapperszaak. ,,Ik kwam hier al toen het nog van Herman van Loo was. Ook toen Gert Vrouwerff er 36 jaar geleden in kwam en de zaak verhuisde en later ikzelf, ben ik altijd naar deze kapper blijven gaan. Gert is heel betrokken. Hij is niet alleen mijn kapper, maar ook een beetje mijn psycholoog. We bespreken alles en hij onthoudt heel veel. De gezelligheid hier spreekt me aan. Ik heb een bedrijf en ik vergelijk mezelf wel eens met Gert. Hoe hij met zijn personeel omgaat, zo doe ik dat ook. Je ziet dat ze plezier in hun werk hebben.” Miranda beaamt dat. ,,Ik wil niet opscheppen, maar we hebben echt wel het gezelligste team”, lacht ze. 

Kapper voor hele familie

De indeling van de zaak leent zich ook voor die gezelligheid. De salon is opgedeeld in een vrouwen- en een herensalon. ,,De herensalon is een gezellig hoekje waar de heren bij elkaar zitten. De meeste grappen worden hier gemaakt, omdat je hier gemakkelijk elkaars gesprekken kunt volgen. Bij de dames is dat iets lastiger, omdat die ruimte groter is,” legt Miranda uit. ,,Maar vrouwen zitten vaak een stuk langer in de stoel, dus die ruimte hebben we ook echt wel nodig.” Voor in de zaak staat een stoel met een stuurtje waar kinderen in geknipt kunnen worden. Op het planchet voor de spiegel lacht een Donald Duck-föhn ons toe. Dat Van Loo een echte familiekapper is, blijkt ook wel als de vrouw van Rick en zijn schoonmoeder de zaak binnenkomen. ,,Mijn hele familie komt hier.”

Veel training

Zoveel mensen, zoveel wensen en daarom zijn alle kapsters - eigenaar Gert is de enige man in het team - opgeleid in zowel het heren- als het damesvak. ,,Vroeger was je óf herenkapper óf dameskapper, maar tegenwoordig is dat één opleiding. We zorgen dat we blijven trainen. Zo waren er een tijdje terug drie trainers die ons allemaal, ongeacht de lengte van het dienstverband, kwamen trainen in het herenvak. En laatst is bijna het hele team op training geweest voor bruidskapsels. We trainen dus best veel. De leerlingen die vier dagen in de week bij ons werken en nog een dag in de week naar school gaan, trainen we op dinsdagavond extra. De ene week trainen we het herenvak en de andere week het damesvak. Dat is best uniek als we het vergelijken met andere kapperszaken.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Van Loo Kappers.

advertentie
advertentie